Στο «στρατόπεδο» του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Ζορζ Γουεά, θεωρούν σίγουρη τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Λιβερίας.

«Από τα αποτελέσματα που μας έρχονται, ο Ζορζ Γουεά είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας καθώς το ποσοστό του αγγίζει το 70%», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας, Μορλούμπα Μορλού.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Λιβεριανοί ψήφισαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με υποψήφιους, τον διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή, Ζορζ Γουεά (CCD), και τον νυν αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μποακάι (PU).

Σύμφωνα με ορισμένα αφρικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η Eyewitness News, ο Γουεά δίνεται ως νικητής των εκλογών και, συνεπώς, νέος πρόεδρος της Λιβερίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.

Ο Ζορζ Γουεά ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους, όπως σημειώνει η Independent Online: «Είμαι βαθιά ευγνώμων για την οικογένεια, τους φίλους μου και τους πιστούς οπαδούς που υποστήριξαν μια εξαιρετικά μακρά εκλογική διαδικασία».

Στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ο Γουεά, ο μοναδικός παίκτης από την Αφρική που πήρε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» (1995) συγκέντρωσε το 38,4% των ψήφων (πλειοψηφία σε 11 από τις 15 επαρχίες), ενώ ο Μποακάι έλαβε το 28,8% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν ως νικητή. Η επικράτηση του Γουεά, αναμένεται να γίνει με την στήριξη μικρών κομμάτων.