Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν από τους πρώτους που προσήλθαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λυκούδη, «Δρόμοι Αριστεροί». Έφυγε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και δεν άκουσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει σε ένα, κατά κύριο λογο, κεντροαριστερό ακροατήριο, ότι δεν μπορούν να χαρίζονται τα επιτεύγματα της περιόδου 2010-2015, στη ΝΔ. Είναι άγνωστο πώς θα υποδεχόταν την επισήμανση ο πρώην πρωθυπουργός όμως η Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν στο πάνελ, μαζί με τους Γ, Βούλγαρη και Δ. Τσιόδρα, δεν έδειξε να ενθουσιάζεται. Το ίδιο και τμήμα του ακροατηρίου. Για την περίοδο των μνημονίων ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει και είναι άγνωστο αν θα αποκτήσει ενιαίο αφήγημα.

Η Φώφη Γεννηματά προσήλθε στην αίθουσα, ενώ η εκδήλωση είχε αρχίσει. Φεύγοντας, μπόρεσε να ακούσει ότι το θέμα που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια ήταν οι αναφορές του Ευ. Βενιζέλου στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για «θετικούς οιωνούς» τους οποίους, όπως τόνισε, δεν υποτιμά όπως δεν υποτιμά τα οργανωτικά βήματα που έγιναν, τη συμμετοχή του κόσμου, τη δέσμευση των υποψηφίων για σεβασμό του αποτελέσματος και ενότητα. Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό που προέχει είναι η πολιτική ηγεμονία, μια δύσκολη υπόθεση για ένα μεταρρυθμιστικό χώρο που απευθύνεται σε μια κοινωνία που η πλειοψηφία της έχει αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως ζητήματα της επόμενης μέρας των εκλογών όχι τόσο το θέμα των συνεργασιών, αλλά της ύπαρξης πλειοψηφίας ικανής να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης οι ομιλητές διέτρεξαν τις σελίδες της πολιτικής ιστορίας της περιόδου 2010-2015 στις οποίες η παρουσία του συγγραφέα έπαιξε το δικό της, σημαντικό ρόλο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το βιβλίο ιστορικό ντοκουμέντο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Σπ. Λυκούδη να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, να μην εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στην επιμονή του Σπ. Λυκούδη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι οι εξελίξεις μπορεί να ήταν διαφορετικές αν η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι είχαν συμφωνήσει την κοινή τους πορεία νωρίτερα. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κίβδηλη αριστερά» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας σύγχρονης αριστεράς που θα μπορούσε να συνομιλεί με τη φιλελεύθερη παράταξη.

Στην κατάμεστη αίθουσα έδωσαν το παρών ο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος,, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Νίκος Διακουλάκης.

Δημήτρης Χόνδρος