Σε ακόμη ένα άτυπο debate Τσίπρα-Μητσοτάκη εξελίχθηκε η σκληρή μεν αντιπαράθεσή τους από του βήματος της Βουλής, αλλά εμφανώς πιο άτονη σε σχέση με πρόσφατες κοινοβουλευτικές τους αναμετρήσεις, με εκατέρωθεν επιθέσεις στα όρια του πολιτικώς ορθού.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 σημαδεύτηκε, όμως, από τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γεγονός που σχολίασε με τη φράση «πάμε καλύτερα, αυξανόμαστε» ο Πρωθυπουργός. Η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά το κοντέρ έγραψε «153» εξαιτίας της δικαιολογημένης λόγω ασθενείας απουσίας από την ψηφοφορία του Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Συνολικά 144 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ απόντες ήταν οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και ο ανεξάρτητος Νίκος Μίχος.
Αν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να συντμηθεί και η ψηφοφορία να γίνει πριν από τα μεσάνυχτα, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι αρχηγοί «τράβηξαν» τις ομιλίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία Τσίπρα διήρκεσε 65 λεπτά, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη, λίγο πριν κλείσει, από τους εμφανώς κουρασμένους βουλευτές. Δήλωσε πάντως με έμφαση ότι πρόκειται για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ τον χαρακτήρισε «άδικο και αντιλαϊκό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε ως είθισται ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του. Ούτε παρέστη στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του αποτελέσματος προκειμένου να τον «μπιζάρουν».

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ.

Ο Τσίπρας αφιέρωσε ουσιαστικά το πρώτο μισό της ομιλίας του σε επίθεση κατά του Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «τροϊκανότερο των τροϊκανών», ενώ ξεκίνησε με την σκωπτικού περιεχομένου παρατήρηση ότι η φράση που απέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Αϊνστάιν ουδέποτε ειπώθηκε από αυτόν. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ διημείφθη ένας σύντομος διάλογος ανάμεσά τους: ενώ ο Μητσοτάκης μιλούσε για το «υβριδικό» Μνημόνιο, ο Τσίπρας παρενέβη και τον ρώτησε: «Εσείς, με ποιον είστε;». Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς, δυστυχώς, δεν είστε». Απαντώντας, εξάλλου, στην κριτική Μητσοτάκη που δανείστηκε λόγια της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του Τσίπρα, εκείνος απάντησε με αποφθέγματα του Αδωνη Γεωργιάδη για τον Μητσοτάκη πριν προσχωρήσει στη ΝΔ. Αμφισβητώντας εξάλλου τον χαρακτηρισμό περί «τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού», ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως επιφυλάσσει μέτρα και συνέχιση της επιτροπείας έως το 2022, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της διετίας 2019-2020 για το αφορολόγητο και τις συντάξεις «τέταρτο Μνημόνιο». Σχολιάζοντας δε το αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο, μίλησε για «καθαρή έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία». «Εμείς βγάζουμε τη χώρα από την κρίση στην οποία τη βυθίσατε εσείς», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που άνοιξε με την πρόσφατη παρέμβαση Βούτση για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, παίρνοντας διακριτικές αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής. «Σας έριξε ο λαός», ήταν η αποστροφή του, φροντίζοντας πάντως να σημειώσει πως «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Βούτση». Νωρίτερα, ο Μητσοτάκης είχε τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση «σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον Φώτη Κουβέλη». Προέβλεψε μάλιστα ότι «ο λαός δεν θα δώσει τρίτη ευκαιρία» στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το 2018 «θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής» –με τον Πρωθυπουργό να απαντά δύο φορές πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Υπερασπίστηκε, εξάλλου, ξανά τις επιλογές του κατά την εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015, μιλώντας για έναν «αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό, αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν μπόρεσε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ. Υποσχέθηκε έτσι φοροελαφρύνσεις, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μισθών μετά το Μνημόνιο. Της ομιλίας του είχαν προηγηθεί οι αλληγορίες από την Παλαιά Διαθήκη που επιστράτευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να κριτικάρει τη ΝΔ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε αυτοκριτική για την υπερφορολόγηση που «δυσκόλεψε», όπως είπε, τη μεσαία τάξη.

Αλέξης Τσίπρας

Επανέλαβε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»

Η αίσθηση εξόδου από τα Μνημόνια, με τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό», ήταν η κεντρική ιδέα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα και θα αποτελέσει σύνθημα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδειχθεί… ψευδαίσθηση και άλλη μία αυταπάτη του Πρωθυπουργού, ο ίδιος εκτίμησε πως τούτο προκύπτει από το γεγονός πως η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάταξης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα. «Το οριστικό τέλος των Μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το 2018 αποτελεί έτος-ορόσημο λόγω της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο και την «καθαρή» έξοδο που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει πως η ΝΔ επιχειρεί να στρέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που άνοιξε μέτωπο με τους δικαστές. Προέβλεψε δε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί «σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019», επιχειρώντας έτσι να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, υπερασπίστηκε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, αποσυνδέοντάς την από το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών. Αντιθέτως, τη συνέδεσε με το στόχο του για «δίκαιη ανάπτυξη».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα οικονομικά μέτρα πλήττουν τις ασθενέστερες ομάδες

Στα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα τα οποία στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, όπως εκτιμάει η ΝΔ, είναι πλήρως απογοητευμένα στόχευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. Γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να αναλύσει εκτενώς τα σκληρά μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού που θα πλήξουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Τρία εκατομμύρια μισθωτοί θα χάσουν την έκπτωση φόρου, πετσοκόβονται συντάξεις και επιδόματα, τόνισε και αναρωτήθηκε: «Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους». Με προφανή επιδίωξη να διευρύνει την εκλογική απήχηση της ΝΔ και να την οδηγήσει πιο κοντά στην αυτοδυναμία, διεμήνυσε στους πολίτες πως η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να τους εξαπατήσει παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ως τον τελευταίο μνημονιακό, ενώ στην πραγματικότητα είναι «αντιλαϊκός, άδικος και πολλών φόρων». Επιδίωξή του ήταν να αναδειχθούν όλα τα ψέματα και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης της οικονομίας και κοινωνικού προσώπου της.

«ΨΕΥΤΗΣ Ή…;». Υπηρετώντας αυτή την στόχευση επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως πριν έναν χρόνο μιλούσε για την κρίσιμης σημασίας ένταξη στο QE και τώρα λέει το αντίθετο. «Tώρα φταίω εγώ να σας πω ψεύτη ή προτιμάτε το kolotumba;» ήταν το αιχμηρό σχόλιό του. Πρόσθεσε δε με νόημα πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσαν δύο φορές το αφορολόγητο, έκοψαν το ΕΚΑΣ και «κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό δύο φορές», προβλέποντας ότι δεν θα έχουν τρίτη ευκαιρία.

Φώφη Γεννηματά

Μόνο αν φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα βγει η χώρα από την κρίση

«Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη» ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά που προκάλεσε αίσθηση, το οποίο αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σκληρής επίθεσης στην κυβέρνηση που συνοδεύθηκε και από την βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών: «Αυτός είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «αποτυχημένους προϋπολογισμούς ως λογιστικά κείμενα δημοσιονομικής διαχείρισης και ως εργαλεία οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής». Με κριτική πάνω σε τρεις άξονες (υπερπλεονάσματα, έξοδος στις αγορές, ελλιπής κοινωνική πολιτική), η Γεννηματά έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής πολιτικής: «Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα για να βγει από τα Μνημόνια και την κρίση χρειάζεται επεγόντως αλλαγή πολιτικής, που περνά από την ήττα και την απομάκρυνση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε δηκτικά.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: FAKE NEWS. «Η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σπουδαίο μέλλον, αρκεί να φύγει από τα χέρια των λαϊκιστών, των συντηρητικών, των ιδεοληπτικών και των αμοραλιστών της πολιτικής και της εξουσίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο fake news. Eπεσήμανε πως το πλεόνασμα βασίζεται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζεται αυξημένος σε έξοδα που αφορούν δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού – «φαντάζομαι είναι οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων υπουργών στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο του εξωτερικού», σχολίασε, αναφερόμενος εμμέσως στον Καμμένο.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο τέλος μένουν οι φόροι για τους εργαζομένους…

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδομώντας κατ’ αρχάς το αφήγημα του «τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού» και της δίκαιης ανάπτυξης, υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι έχουν πια πείρα για να δουν πίσω από τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αλλά και τσέπη για να καταλάβουν τα νέα μέτρα. Τόνισε για παράδειγμα πως θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για να πιαστεί το πλεόνασμα του 3,5%. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε επίσης πως το 2018 οι εργαζόμενοι θα δουν να καταργείται η απεργία, να παραδίδονται τα λιγνιτικά τής ΔΕΗ, να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους. Είπε δε πως η πολιτική αυτή απλώς μειώνει μισθούς και φτηναίνει την εργατική δύναμη υπέρ των μονοπωλίων. «Εχετε τη θαυμαστή ιδιαιτερότητα να είστε με όλους, ή να παριστάνετε ότι είστε με όλους, αφού δεν κρατήσατε και κάτι άλλο απ’ τον οπορτουνισμό που σας διέκρινε χρόνια τώρα, πέρα απ’ αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα ελιγμού, του χαμαιλέοντα, για να το πούμε πιο κατανοητά…» συμπλήρωσε ο Κουτσούμπας, ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης παγκοσμίως το επόμενο διάστημα.

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΤΑ ΚΟΝΤΟΝΗ. «Βγείτε έξω από τη Βουλή να δείτε τι επικρατεί» είπε ο Βασίλης Λεβέντης περιγράφοντας πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και πως ο προϋπολογισμός φέρνει λιτότητα και νέους φόρους. Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ζήτησε την αντικατάσταση του Σταύρου Κοντονή υπογραμμίζοντας πως πρέπει να «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη» ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στη Βουλή τροπολογία προστασίας της πρώτης κατοικίας.