Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη αναμένεται μετά την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (ψηφίζεται την Πέμπτη 21.12.17), με την οποία περιορίζει την χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω των κουπονιών, μια μορφή οικονομικής ενίσχυσης που κατά κόρον χρησιμοποιεί το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα πριν την κατάθεση της ρύθμισης αυτής, ο κ. Σκουρλέτης είχε συγκρουστεί στηνΟλομέλεια της Βουλής με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη με αφορμή την μομφή που απηύθυνε στον Περισσό επειδή οργανώνει «αντισυγκεντρώσεις» έναντι της κυβέρνησης, κάτι, που όπως είπε, δεν έκανε ποτέ επί κυβέρνησης Σαμαρά. Υπήρξε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης από τον κ. Παφίλη, ενώ πλέον αναμένεται ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης λόγω της επίμαχης τροπολογίας, η οποία προβλέπει μείωση από 50 ευρώ σε 15 ευρώ για το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης, το συνολικό ποσό της οποίας ανέρχεται στα 75.000 ευρώ (αντί 100.000 ευρώ που ισχύει) ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ’ έτος και δεν υπερβαίνει το 4% (αντί του 5% που προβλέπεται) της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Επίσης, θεσπίζονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παράβασης των ισχυουσών διατάξεων για την ιδιωτική χρηματοδότηση (μέσω τραπεζικών λογαριασμών, έκδοση κουπονιών ή από μη επιτρεπόμενα πρόσωπα κλπ.).

Τα πρόστιμα αυτά είναι μέχρι 50% της τελευταίας εκάστοτε καταβληθείσας στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων τακτικής χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ για τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, θεσπίζεται πρόστιμο 200.000 ευρώ για τα κόμματα ή συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν τακτική χρηματοδότηση, ενώ όσον αφορά υποψηφίους ή και αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής και της Ευρωβουλής, θεσπίζεται πρόστιμο 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης εφόσον διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.