Σε επιθετικό τόνο κινήθηκε η ομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το νέο σχέδιο ασφάλειας των ΗΠΑ. Ξεκίνησε τον λόγο του εξαπολύοντας πυρά για την πολιτική προηγούμενων αμερικανών προέδρων, ενώ αντιμετώπισε ως απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ τη στάση Ρωσίας και Κίνας. «Είναι αντίπαλοί μας» τόνισε.

Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε ασυνήθιστα έντονο τόνο ότι «η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και τη Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις

«Εχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική ισχύ, τις αξίες και τον πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ.

«Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε.

Από την Ουάσιγκτον, στην αίθουσα Ronald Reagan, ο Τραμπ αναφέρθηκε στους πυλώνες του σχεδίου του. Με επικριτικά λόγια μίλησε για Πακιστάν και Βόρεια Κορέα, ενώ στο απυρόβλητο δεν έμεινε η εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Επανέλαβε τη θέση την οποία διατράνωνε και προτού εκλεγεί, διαμηνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών «είναι πάνω απ’ όλα».

Οπως υπογράμμισε, η νέα στρατηγική θα τερματίσει τα υποχρεωτικά όρια αμυντικών δαπανών, χωρίς να αναφέρει αν έχει διαβουλευτεί με μέλη του Κογκρέσου για τερματισμό αυτών των ορίων που είχαν επιβληθεί στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013.

«Αναγνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τον πόλεμο και η ανυπέρβλητη δύναμη είναι το πιο σίγουρο μέσο άμυνας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για αυτόν τον λόγο θα καταργηθεί το όριο αμυντικών δαπανών.

Ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω του…

Αναφερόμενος στη νίκη του στις εκλογές του 2016, τόνισε ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να «κάνουν ισχυρή και πάλι την Αμερική». Στις δηλώσεις αυτές προέβη, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω του μετά τις αποκαλύψεις για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 και εν μέσω νέων στοιχείων που βγαίνουν στο φως για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που ενοχοποιούν τον αμερικανό πρόεδρο.

Παρουσιάζοντας τους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου του, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κλιματικής αλλαγής, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών. Αντίθετα, στάθηκε στην ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής, στοιχείο που αρκετοί εξέφρασαν με βεβαιότητα ότι θα προβάλλει.

Στο 68 σελίδων έγγραφο, το οποίο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεξεργάζονταν εδώ και 11 μήνες και παρουσιάστηκε πριν από την ομιλία Τραμπ, προβλέπεται η επιστροφή του αμερικανού προέδρου στις προεκλογικές του δεσμεύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία αναμένεται να γίνει πιο σκληρή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παράγοντες, πάντως, του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου έχουν προϊδεάσει τον κόσμο για αυτό το βήμα.