Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα της κεντρικής Αμερικής την 26η Νοεμβρίου από την εκλογική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια προκάλεσε έντονες αμφισβητήσεις και η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

«Ο πρόεδρος που εξελέγη για την περίοδο από το 2018 ως το 2022 είναι (…) ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες Αλβαράδο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) Νταβίντ Ματαμόρος.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι υποστηρικτές του κεντροαριστερού υποψήφιου Σαλβαδόρ Νασράλα διαδηλώνουν και καταγγέλλουν την «απάτη» που διαπράχθηκε, κατ’ αυτούς, στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από το TSE.

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, συντονιστής της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, υποψήφιος της οποίας ήταν ο Νασράλα, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του προέδρου ότι ο Ερνάντες «δεν είναι πρόεδρός μας» και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της επιτροπής, ο Λουίς Αλμάγκρο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), τόνισε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «σοβαρά ερωτήματα» για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στην Ονδούρα και πρόσθεσε ότι θα δώσει σύντομα συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα αυτό.