Για το νέο έτος μετατίθεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα συζητήσει το αίτημα της ΝΔ για την κλήτευση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και των συναρμόδιων υπουργών στην υπόθεση του «μεσάζοντα της Αραβίας». Αν και η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκ νέου πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, τελικώς αυτό δεν συνέβη.

Οπως εκτιμούν βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί τη συνεδρίαση επιδιώκοντας να ακυρωθεί η σκανδαλώδης συμφωνία από το ΚΥΣΕΑ, ώστε όταν συνέλθει η Επιτροπή να ισχυριστεί πως αφού πλέον δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία, άρα δεν υπάρχει λόγος να κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μιας ανύπαρκτης συμφωνίας». Την ίδια στιγμή όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζουν με νόημα πως με τέτοιου είδους τεχνάσματα η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της, δεδομένου ότι «ενδεχόμενα αδικήματα δεν παραγράφονται και οι παρατυπίες έχουν ήδη διαπραχθεί. Συνεπώς οι συναρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις». Ωστόσο, ήδη η Επιτροπή Εξοπλιστικών έδωσε το πράσινο φως για την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία –γεγονός πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά -, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την οριστική ανάκληση της διακρατικής συμφωνίας από το ΚΥΣΕΑ.

«Οποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν φοβάται να καλέσει όλους τους άμεσα εμπλεκομένους στη Βουλή. Και τον Παπαδόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες» τονίζει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επαναφέροντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.