Να αναγνωρίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης καλούν την διεθνή κοινότητα οιηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν.

Εκτιμούν επίσης πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Είναι «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρουν επίσης πως η Ουάσινγκτον, με την απόφασή της αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967», αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν.

Νωρίτερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο έγκλημα» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε. Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμοιύ, στην Κωνσταντινούπολη, απέρριψε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ή των ιερών τόπων της και δήλωσε πως η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή αν δεν επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενώ ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί τόνισε πως η αμερικανική απόφαση δεν σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού έθνους. «Κάθε βία … είναι αποτέλεσμα αποτυχίας να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης.

Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα είναι φύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα το Αμάν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε αλλαγές του καθεστώτος της πόλης μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην Σύνοδο, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter το πρωί της Τετάρτης πως οι ΗΠΑ δεν είναι «ένας έντιμος μεσολαβητής και δεν θα γίνουν ποτέ», προσθέτοντας πως το μόνο που θέλει η Ουάσινγκτον είναι «να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των σιωνιστών».