Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν τον υπουργό Αμυνας τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Αμυνας της Βουλής ύστερα από τη δημοσιοποίηση των επίσημων εγγράφων που αποκαλύπτουν μια οδό διασύνδεσης του «εκλεκτού» μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου με τους τζιχαντιστές.

Το κλίμα στην Επιτροπή αναμένεται εκρηκτικό, καθώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προεξοφλείται ότι θα ζητήσουν με επιτακτικό τρόπο εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο και θα επαναφέρουν το αίτημα άμεσης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για ακρόαση των “πρωταγωνιστών” της σκανδαλώδους υπόθεσης.

«Οι νέες αποκαλύψεις διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Αμυνας και τον αφήνουν έκθετο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως γι’ αυτό το λόγο η ΝΔ ζητεί να προσέλθουν στην Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί κι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Αν η παρούσα Βουλή απορρίψει το αίτημά μας για διερεύνηση σε βάθος αυτής της υπόθεσης, τότε η επόμενη Βουλή θα ρίξει άπλετο φως», είναι το μήνυμα Κικίλια, ο οποίος προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι η ΝΔ θα κινηθεί στη βάση ότι μόνον του πολιτικού αλλά και του ποινικού ελέγχου των υπουργών.

Το θέμα της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται, εξάλλου, να θέσει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κάνοντας επίσης λόγο για «έκθετο υπουργό» «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν δέχεται να προσέλθουν στην Βουλή οι αρμόδιοι για να εξετάσουμε επιτέλους τι συμβαίνει σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ. Τα πυρά των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης επίσης προεξοφλείται ότι θα επιχειρήσει να αποφύγει ο υπουργός Αμυνας με θεσμικό τρόπο, καθώς στην ατζέντα της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δύο άλλες διακρατικές συμφωνίες. Ετσι, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να επικαλεστεί τον κανονισμό για να αποφύγει τη συζήτηση για τον μεσάζοντα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής για την αγορά από τις ΗΠΑ 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων έναντι 50 εκατ. ευρώ, καθώς και την εκποίηση πυρομαχικών του ελληνικού Στρατού προς την Αργεντινή.

Το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας, πάντως, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις από τον Νίκο Κοτζιά.

ΚΑΝΟΥΝ… ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για κλήτευση των συναρμοδίων υπουργών και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ενώ αναμένονταν να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα δεν έχει οριστεί ακόμα συνεδρίασή της. Εξαιτίας της κωλυσιεργίας που καταγράφεται, έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση περιμένει να ακυρωθεί και τυπικά από το ΚΥΣΕΑ η διακρατική συμφωνία με τους Σαουδάραβες, ώστε με αυτό το επιχείρημα να απορριφθεί η πρόσκληση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης στην Επιτροπή – που συνεδριάζει δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως η Επιτροπή Εξοπλιστικών. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα κι αν συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το αίτημα της ΝΔ θα απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.