Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος τιμωρήθηκε από τη ΔΟΕ με ισόβιο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί μετά την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να αποκλείσει τη Ρωσία από τους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ.

Η ΔΟΕ με την απόφαση που έλαβε την Τρίτη (5/12), διευκρίνισε ότι ενεργεί βάσει αποδεικτικών στοιχείων για «πρωτοφανή συστηματική χειραγώγηση» των διαδικασιών ντόπινγκ, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για τους Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν στην Πιονγκτσάνγκ ως ουδέτεροι, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι απέχουν από το ντόπινγκ.

«Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ ανά πάσα στιγμή, αν αυτό είναι επωφελές για κάποιον και απαιτείται να γίνει», ανέφερε ο Μούτκο στο πρακτορείο ειδήσεων R-Sport.

Πάντως ο Μούτκο, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας από το 2008 έως το 2016, έκανε το ίδιο σχόλιο και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, όταν η συμμετοχή της Ρωσίας ήταν αμφίβολη λόγω των κατηγοριών για ντόπινγκ με κρατική υποβοήθηση.

Η ΔΟΕ επέλεξε τότε (σ.σ. 2016) να μην επιβάλει μια γενική απαγόρευση, αφήνοντας να αποφασίσουν οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, εάν μεμονωμένοι Ρώσοι θα μπορούσαν να αγωνιστούν στο Ρίο, όπως και τελικά έγινε.

Ο Μούτκο εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στην Πιονγκτσάνγκ υπό ουδέτερη σημαία, αλλά επέκρινε την απόφαση της ΔΟΕ, λέγοντας οτι προκαλεί διακρίσεις.

«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την απόφαση των αθλητών μας να αγωνιστούν στους Χειμερινούς και θα παράσχει κάθε υποστήριξη για την προετοιμασία τους. Συνεχίζουμε στο δρόμο αυτό, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της ΔΟΕ εισάγει διακρίσεις. Ένας αθλητής πρέπει να αγωνίζεται κάτω από τη σημαία της χώρας του», τόνισε ο Μούτκο.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τους αθλητές της να πάρουν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Νότιας Κορέας ως ουδέτεροι, παρά τις παραινέσεις από αρκετούς Ρώσους για μποϊκοτάζ των Αγώνων.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται επίμονα οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη στο ντόπινγκ και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τις διεθνείς αθλητικές αρχές για να καταπολεμήσουν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών.