Σε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ώρες βουλευτές της ΝΔ, τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο χρόνος που επελέγη να ανακοινωθεί η «αποστρατεία» της Ντόρας Μπακογιαννη δεν ήταν ο καταλληλότερος. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και στελέχη που δεν έχουν τις στενότερες σχέσεις με την πρώην υπουργό σημείωναν ότι με την κίνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μια εσωτερική συζήτηση που ήταν απολύτως αχρείαστη, παραμονές μάλιστα του Συνεδρίου του κόμματος και την ώρα που εξελίσσονται φλέγοντα γεγονότα όπως οι πλειστηριασμοί και η σκανδαλώδης υπόθεση με την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί το θέμα λήξαν και εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ενώ στενοί του συνεργάτες αναφερόμενοι στις σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη παρέπεμπαν στις χθεσινές κοινές φωτογραφίες τους στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τη δενδροφύτευση των Λευκών Ορέων.

ΣΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πάντως εξακολουθεί να σιωπά, γεγονός που ερμηνεύεται από ορισμένους ως εκδήλωση δυσαρέσκειας για την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να δημοσιοποιήσει τώρα και με αυτόν τον τρόπο την απόφασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες την πρώτη, μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη, δημόσια παρέμβασή της, ξεκαθαρίζοντας τη στάση της απέναντι στα γεγονότα. Δεν είναι βέβαιον ότι θα επιλέξει σε πρώτο χρόνο να δηλώσει τον αιφνιδιασμό της, αλλά σε κάθε περίπτωση θα τονίσει ότι δεν προτίθεται να αποτραβηχτεί από τη δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και το κόμμα της και πως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της βουλευτού της Α’ Αθηνών. Από τους περισσότερους στη ΝΔ, πάντως, το «χτύπημα» Μητσοτάκη δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα τόσο στο έργο της Μπακογιάννη από τη θέση της τομεάρχου Ανάπτυξης όσο και στην εικόνα της στην εκλογική της περιφέρεια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, εξάλλου, το Συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στις 16-17 Δεκεμβρίου αποκτά νέα διάσταση, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να εκπέμψουν και εσωκομματικά μηνύματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει στις επιλογές ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας ότι η δέσμευσή του για εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές αφορά μόνον τους νυν βουλευτές και κανέναν άλλον. Οι πολιτευτές θα τεθούν υπό την κρίση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος, ενώ όσοι αυτοπροτείνονται στις τοπικές κοινωνίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέτοντας εκ νέου θέμα πρόωρων εκλογών και στοχεύοντας να επανέλθει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ. Στο Συνέδριο θα παραστεί τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Χθες, ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε «οικογενειακό θέμα» (Real fm) την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να υποστηρίξουν την απόφασή του. Ο Μεϊμαράκης δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο, αλλά κομματικά στελέχη που τον συνάντησαν λίγο πριν από την αναχώρησή του στο εξωτερικό σημείωσαν ότι κι εκείνος εξέφρασε την απορία του για τον χρόνο που επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ να ανακοινώσει μια τέτοια απόφαση. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να λάβει τον λόγο στο Συνέδριο επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων προκειμένου να έχει επιτυχία η επόμενη κυβέρνηση.