Σχέδιο νόμου το οποίο ενδέχεται να επιτρέψει τους γάμους παιδιών ακόμη και εννιά ετών στο Ιράκ θα κλέψει από τα αγόρια και τα κορίτσια που ήδη φέρουν τραύματα από τον πόλεμο στη χώρα την παιδική τους ηλικία, τόνισαν κορυφαία στελέχη των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου ιερωμένοι θα είναι αρμόδιοι για τα προσύμφωνα γάμων και θα μπορούν να παντρεύουν παιδιά, πυροδότησε διαδηλώσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και ακτιβιστές στο Ιράκ.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια του Ιράκ, που ήδη έγιναν θύματα κατάφωρων παραβιάσεων εξαιτίας πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, κινδυνεύουν τώρα να τους στερήσουν την παιδική τους ηλικία», τόνισε η Βιρχίνια Γάμπα, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά στις Ενοπλες Συρράξεις, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τα προστατεύσει, αποτρέποντας την υιοθέτηση πολιτικών που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά που ήδη έχουν εκτεθεί σε ένοπλη σύρραξη», συμπλήρωσε η ίδια.

Εχει εγκριθεί επί της αρχής

Περίπου το ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 στο Ιράκ. Η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 χρόνια, αλλά τα κορίτσια μπορεί να παντρεύονται ακόμη και στα 15 με τη συναίνεση των γονιών τους, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Girls Not Brides.

Σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια σε ετήσια βάση, κατά την ίδια οργάνωση.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με επικριτές του θα επιτρέπει γάμους παιδιών ηλικίας ακόμα και 9 ετών ή στην εφηβεία σε κάποιες θρησκευτικές ομάδες, έχει εγκριθεί επί της αρχής από το ιρακινό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να τροφοδοτήσει κι άλλο τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η σεξουαλική βία του Ισλαμικού Κράτους καθώς και άλλων μερών στη σύρραξη, σημείωσαν η Βιρχίνια Γάμπα και η Πραμίλα Πάτεν, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία στις Ενοπλες Συγκρούσεις.

Οι Γάμπα και Πάτεν απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Ιράκ να ορίσει απαρέγκλιτα ως νόμιμη ηλικία γάμου τα 18 χρόνια.