Να απεγκλωβιστεί από τον «μεσάζοντα της Αραβίας» επιχειρεί η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως «έξοδο κινδύνου» την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής που θα συγκληθεί μεθαύριο Παρασκευή παρουσία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου προκειμένου να εξετάσει την ανάκληση της έγκρισης που είχε δώσει πέρυσι για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση επιχειρεί με θεσμικό τρόπο να μπλοκάρει το αίτημα της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Την προσπάθεια απαγκίστρωσης από τη σκανδαλώδη υπόθεση μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» προβεβλημένος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Η Επιτροπή Εξοπλιστικών θα άρει και τυπικά την διακρατική συμφωνία» προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις ζυμώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κομματικό και κοινοβουλευτικό παρασκήνιο το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι «η διακρατική συμφωνία έχει ουσιαστικά ακυρωθεί και αυτό που απομένει είναι να ακυρωθεί και τυπικά από την Επιτροπή Εξοπλιστικών». Ετσι, με αυτόν τον εύσχημο τρόπο και με παράλληλη αφορμή τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βάλει φρένο και στο χορό των αποκαλύψεων για την πολύκροτη υπόθεση που δοκιμάζει και την κυβερνητική συνοχή.

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών, άλλωστε, συγκαλείται ύστερα από αίτημα του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κλείνει τα μάτια και πως θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των αμάχων. Υπέρ της θέσης του Νίκου Φίλη τάσσονται και αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, με την προσδοκία να κοπάσει επιτέλους ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση που φθείρει την κυβέρνηση.

Πυρά από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα «ενδεχόμενα αδικήματα και οι παραλείψεις δεν παραγράφονται με την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Παράλληλα, καλούν τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών να λογοδοτήσουν ως «συνυπεύθυνοι» εκ νέου στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να μπλοκάρει θεσμικά τη διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης. Ενδεικτικό των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η πρόεδρός της Τασία Χριστοδουλοπούλου έθεσε «θέμα νομιμότητας» σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για να κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, μεταθέτοντας τη συζήτηση για την ερχόμενη εβδομάδα κι εφόσον θα έχει προηγηθεί η «ακύρωση» της διακρατικής συμφωνίας από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής.

Πιέσεις σε Κοτζιά. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα απορρίψουν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να κληθούν οι «πρωταγωνιστές της υπόθεσης» να καταθέσουν. Ωστόσο, η ΝΔ με νέα ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να «σπάσει τη σιωπή» του, καθώς –όπως αναφέρεται από την αξιωματική αντιπολίτευση –γνώριζε όλες τις σημαντικές πτυχές της σκοτεινής υπόθεσης διότι όλη η κρίσιμη αλληλογραφία έχει τεθεί σε γνώση του ιδίου κι εκείνος ως μέλος του ΚΥΣΕΑ έχει συμφωνήσει στις σχετικές αποφάσεις πώλησης υλικού μέσω της εταιρείας Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ του μεσάζοντος Βασίλη Παπαδόπουλου. Επίσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί τον Νίκο Κοτζιά να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν αντέδρασε στον δημόσιο διασυρμό, όπως είπε, που υπέστη ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ τόσο από τον υπουργό Αμυνας όσο και από τον Πρωθυπουργό.