Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ιστορική καμπή στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται στο φως η οποία καταδεικνύει ότι τα ποσοστά φτώχειας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 400.000 περισσότερα παιδιά και 300.000 περισσότεροι συνταξιουχοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση φτώχειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Joseph Rowntree.

Τα ποσοστά φτώχειας αυξήθηκαν πέρυσι στη χώρα και σύμφωνα με αυτά, 14 εκατομμύρια άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκατομμυρίων παιδιών και 1,9 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση τονίζει ότι η αύξηση του κόστους στέγασης, η αύξηση σε λογαριασμούς, τρόφιμα αλλά και οι περικοπές παροχών έχουν κάνει τις συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ περιγράφει τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος ως «ανησυχητικές».

Σύμφωνα με τον διεθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Joseph Rowntree “αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην καταπολέμηση της φτώχειας. Οι πολιτικές επιλογές, η στασιμότητα των μισθών και η οικονομική αβεβαιότητα, σημαίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ για να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό προειδοποιητικό σημάδι ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο”.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας έρχονται μόλις μια μέρα μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικής Κινητικότητας Alan Milburn, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου της συντηρητικής κυβέρνησης Μέι προς την οικοδομηση μιας δικαιότερης Βρετανίας.

Τη ζοφερή πραγματικότητα εξάλλου κατέγραψε νωρίτερα, έρευνα που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη η οποία αποκάλυψε ότι 500.000 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο και 870.000 παιδιά πέφτουν για ύπνο χωρίς να έχουν φάει, καθως οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν τα απαραίτητα γεύματα.

Ιδιαίτερα δραματικά είναι τα στοιχεία για την ποιότητα ζωής στο Λονδίνο καθώς σύμφωνα με άλλη έκθεση που διεξήγαγε προ δυο μηνών το London’s Poverty Profile, αναφέρεται ότι εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού, μόνο στη βρετανική πρωτεύουσα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι 1,3 εκατομμύρια από αυτούς έχουν δουλειά.