Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου κ.λπ.) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά ο τελευταίος γύρος επαφών προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, όπως το ζήτημα των επιδομάτων και ο ΦΠΑ στα 32 νησιά, ώστε να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Λευκός καπνός

Τα ενεργειακά «έκλεισαν απόψε» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Οπως είπε, συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας.

Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να γίνει τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Οπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας, καθώς «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου θα επιτραπεί στη ΔΕΗ η αναβάθμισή τους, ενώ αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ να απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αύξηση των ωρών λειτουργίας τους.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής (ΕΠΑ Αττικής), στην οποία πιθανότατα θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα (51%).

Τα επί μέρους θέματα

Συμφωνία επήλθε, επίσης, για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί ο μηχανισμός προς έγκριση στην ΕΕ.

Επίσης έγινε συζήτηση με τους Θεσμούς για τις αγορές προϊόντων και τις εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ. Εχει γίνει ήδη πολύ δουλειά και ό,τι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα κλείσει το επόμενο διάστημα, είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι έπεσαν και ορισμένες αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο.

Ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν με τους Θεσμούς και το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά ο τελευταίος γύρος επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών για να επιλυθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστεί εκ νέου και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων, για το οποίο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό έδαφος οι δύο πλευρές την Παρασκευή το μεσημέρι (ενώ δεν υπήρξε νέα συνάντηση το απόγευμα, όπως είχε αρχικά ειπωθεί). Επίσης, θα τεθεί το ελληνικό αίτημα για αναστολή της εφαρμογής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

12:00 Δημοσιονομικά

13:00 Φορολογικά

14:30 Εναρξη συζητήσεων για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα Χρηματοπιστωτικά.