«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ακόμη ότι μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό. Από τη μια εμφανίζεται ως ο δήθεν ριζοσπάστης αριστερός και από την άλλη δίνει στον ακροδεξιό κυβερνήτη του λευκή επιταγή για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της εξόντωσης των αντιπάλων και καταρράκωσης των θεσμών» –αυτή η φράση της Φώφης Γεννηματά συνοψίζει την επίθεση κατά του κοινού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εξαπέλυσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, κάνοντας λόγο για «αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στο Κοινοβούλιο».

Η Γεννηματά, ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, εξήγησε πως ο Αλέξης Τσίπρας φέρει μερίδιο της ευθύνης είτε γνώριζε τις δραστηριότητες του κυβερνητικού του εταίρου είτε όχι: «Αν ναι, είστε απόλυτα συνυπεύθυνος και οφείλετε να λογοδοτήσετε γι’ αυτές. Αν όχι, τότε γιατί τον καλύπτετε, γιατί τον κρατάτε;» σχολίασε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και τον ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου, η Γεννηματά επιχείρησε να θέσει επί της ουσίας το ζήτημα, κατηγορώντας τον υπουργό Αμυνας για σκόπιμη μη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής για την ύπαρξη μεσάζοντα στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και για συνεχή στήριξη στο πρόσωπο του Παπαδόπουλου –«ο μεσάζων απαιτούσε από τα στελέχη του υπουργείου συγκεκριμένες διατυπώσεις για τη σύμβαση» ανέφερε σχετικά η επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για ζήτημα «επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα» της χώρας, καθώς η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας συζητούσε την πώληση 100.000 και όχι 300.000 οβίδων. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ απάντησε επί προσωπικού στον υπουργό Αμυνας, διαψεύδοντας πως υπήρξαν συναλλαγές με τον Βασίλη Παπαδόπουλο το διάστημα της θητείας της ως αναπληρώτριας υπουργού. «Κύριε Πρωθυπουργέ, να τον χαίρεστε τον συγκυβερνήτη σας. Συκοφάντης, ψεύτης και λασπολόγος!» είπε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Η Ακροδεξιά, όσο κι αν την ξεπλένεις, Ακροδεξιά παραμένει» ανέφερε με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και στρέφοντας τα βέλη του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «ο εθνολαϊκισμός όταν βγαίνει στην προμετωπίδα της κυβέρνησης, βγαίνει με ευθύνη του κ. Τσίπρα, δεν βγαίνει με ευθύνη του κ. Καμμένου», ενώ επεσήμανε ότι «συνυπεύθυνος για τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και για όλες αυτές τις ενέργειες που δεν είναι τόσο φανερό ότι είναι απλώς λάθη, αλλά είναι κάτι παραπάνω, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας». Μιλώντας για την υπόθεση, ο Θεοδωράκης παρομοίασε την αγορά όπλων με την αγορά ναρκωτικών, η τιμή των οποίων στη μαύρη αγορά εκτοξεύεται. «Και τα 300.000 βλήματα που εμείς θα τα δίναμε για 66 εκατομμύρια, στη μαύρη αγορά κάποιος ή κάποιοι θα τα έπαιρναν 200 εκατομμύρια. Ετσι προκύπτουν οι μίζες και γι’ αυτό χρειάζονται οι μεσάζοντες. Εκεί κερδίζουν οι λαθρέμποροι, οι μιζαδόροι και οι διεφθαρμένες εξουσίες» σχολίασε δηκτικά.

ΜΑΖΙ ΚΑΤΑ ΒΟΥΤΣΗ. Υπό διαρκή συνεννόηση, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξαν να καταθέσουν μαζί στα πρακτικά τα έγγραφα που έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πρόεδρος της Βουλής, κρίνοντάς τα ως απόρρητα, δεν είχε επιτρέψει να δουν οι βουλευτές. Για άλλη μία φορά ο Νίκος Βούτσης αρνήθηκε να τα παραλάβει. Σε λίγη ώρα, με κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ανακοίνωναν τη δημοσιοποίησή τους, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Βουλής: «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν» επεσήμαναν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής η Γεννηματά είχε μιλήσει και για παρεμβάσεις του ίδιου του Καμμένου στη Δικαιοσύνη, για εκφοβισμό των αξιωματικών «που προέβαλαν δικαιολογημένες αντιδράσεις» αλλά και για εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος «επιχειρεί να συγκαλύψει αυτή την ύποπτη και σκοτεινή υπόθεση».

«Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη χθεσινή συζήτηση δεν περιορίστηκε απλώς να μιλήσει για την υπόθεση αγοραπωλησίας πολεμικού υλικού με τη Σαουδική Αραβία. Εκανε και μια εκτενή αναφορά στις γεωπολιτικές διεργασίες που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας τον πυρήνα του καπιταλισμού αλλά και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. «Αναδεικνύεται και με αυτή την υπόθεση η μπόχα ενός συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του. Εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο αυτό που συζητάμε σήμερα. Αφού σκάνδαλο είναι η ίδια η πώληση οπλικών συστημάτων, όπλων κάθε είδους, σε κράτη-δολοφόνους, όπως η Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει ωμά, που βομβαρδίζει και εξοντώνει άλλους λαούς» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Συμπλήρωσε επίσης στην ομιλία του ότι «πολιτική ευθύνη για το επιχειρούμενο αυτό έγκλημα υπάρχει και στον κ. Τσίπρα και στον συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο, συνολικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» και τόνισε πως «εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν. Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση»

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του κατέθεσε πρόταση όταν υπάρχει μια προμήθεια του Δημοσίου ή πώληση πάνω από ένα εκατ. ευρώ να γίνεται παρουσία εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε επίσης ότι κυβέρνηση και ΝΔ επιδιώκουν την όξυνση.