Τι είδους επενδύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Μόνο distressed. Δηλαδή, από κεφάλαια τα οποία έρχονται για να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν αργότερα ακριβότερα. Για την ακρίβεια, πολύ ακριβότερα, όπως ελπίζουν. Αφού βεβαίως καταφέρουν και αναδιαρθρώσουν τα assets τα οποία αγοράζουν. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε να γίνεται στην πράξη, ό,τι γράφαμε παλιότερα ότι θα συμβεί. Απλώς, γίνεται αθόρυβα, για προφανείς λόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο,τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό στο κομμάτι των επενδύσεων του κλάδου της ιδιωτικής υγείας. Για να ξέρετε, αρκετά από τα deals που ανακοινώνονται κατά τους τελευταίους μήνες, γίνονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται. Αλλά και όσες συμφωνίες χαλούν την τελευταία στιγμή, για «άγνωστους λόγους», κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών που προσφέρονται, δεν προχωρούν.

Γενικότερα, δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανακοινώνεται καν το τελικό τίμημα. Κυρίως, τα funds που εμφανίζονται ως αγοραστές, καλύπτουν τα μεγάλα δανειακά ανοίγματα – ενίοτε όχι και όλα – των προς πώληση επιχειρήσεων και δίνουν και ένα μικρό ποσό cash. Οι νυν βασικοί μέτοχοι αυτών των μονάδων, όντας σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, τις περισσότερες φορές, αποδέχονται την προσφορά και αποχωρούν.

Το ίδιο ξεκίνησε να γίνεται και στις περιπτώσεις των «κόκκινων δανείων». Οι υποψήφιοι αγοραστές, στο σύνολό τους, προσφέρουν εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, «πατώντας» πάνω στο γεγονός ότι οι τράπεζες θέλουν να τελειώνουν το γρηγορότερο δυνατό με την εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Υπό την μεγάλη πίεση και των θεσμών. Και κάπως έτσι, γίνονται συνήθως οι συμφωνίες που ανακοινώνονται.

Η νέα εποχή της «ελληνικής» επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε.