Κρίσιμες θα είναι επόμενες μέρες, όσον αφορά την πρόοδο των συνομιλιών ΕΕ – Βρετανίας σχετικά με το Brexit.

Συμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να φανεί εάν οι συνομιλίες έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο προκειμένου να ακολουθήσει μια δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να τελειώσουμε την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για θέματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών, «το ιρλανδικό πρόβλημα», ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στην Ελβετία.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να πω ότι μπορούμε να εισέλθουμε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για τη σχέση μας στο μέλλον. Θα το δούμε μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να καταβάλει 45 δισεκ. λίρες για το διαζύγιο του Βrexit, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Δεν είμαι τόσο τρελός ώστε να δώσω μια άμεση απάντηση στην ερώτηση».

Όπως έγινε γνωστό η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν πως η Μέι θα κάνει νέες προτάσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση το 2019. Λένε πως η βρετανική πρόταση πρέπει να υποβληθεί γύρω στις 4 Δεκεμβρίου ώστε κατά τη σύνοδο κορυφής, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να μπορέσουν να εγκρίνουν το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Την Παρασκευή η Μέι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο αυτού που αξιωματούχοι της ΕΕ περιγράφουν ως προσπάθεια να συμφωνηθεί η «χορογραφία» μιας συμφωνίας τον Δεκέμβριο.

Επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσουν το Brexit αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. «Όλοι μιλάνε με όλους, ήδη, σε όλα τα επίπεδα», είπε. Δεν ήταν διαθέσιμο άμεσα κάποιο σχόλιο από το γραφείο της Μέι.