Να επιμείνει σε μια σκληρή προσωπική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολώνοντας όλο και περισσότερο το κλίμα, δείχνει αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως διαφάνηκε και χθες στη Βουλή, η τακτική που έχει χαράξει από τις αρχές του φθινοπώρου το Μαξίμου δεν αλλάζει –ενδεχομένως γιατί δεν υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η τακτική του αποτελεί αντίδοτο στις χαμένες μάχες της καθημερινότητας για την κυβέρνηση και οδηγό για τη συσπείρωση των στελεχών του και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της ΝΔ και σε αντίθεση με προηγούμενες κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, τις οποίες χαρακτήριζε η πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη και ο μεταξύ τους διάλογος, ο Πρωθυπουργός ήταν απών από την αίθουσα της Ολομέλειας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανάλωσε το σύνολο σχεδόν της δικής του αγόρευσης προκειμένου να απαντήσει και να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κριτική που εκείνος τού άσκησε, με αιχμή τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική. Για μία ακόμη φορά, μότο του Πρωθυπουργού ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει για τίποτα, παρά έχει φορτωθεί τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και του παλαιού πολιτικού συστήματος και προσπαθεί τώρα να βελτιώσει τα πράγματα και να ξορκίσει το κακό.

Σε αυτή τη λογική, ελάχιστα ήταν αυτά που ακούστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα για το προκείμενο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα. Στην πράξη, άλλωστε, η τραγωδία της Δυτικής Αττικής «σκέπασε» επικοινωνιακά τις εξαγγελίες Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα, οι οποίες έγιναν με τη σειρά τους εσπευσμένα, προκειμένου να καλυφθεί αντίστοιχα επικοινωνιακά ο θόρυβος από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Ουσιαστικά, η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία και η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη ήταν μια πρόβα τζενεράλε για τη σύγκρουση του προϋπολογισμού.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Εντύπωση προξενεί, πάντως, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στη θετική ατζέντα που θέλει να δημιουργήσει με την αναφορά στις επενδύσεις και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία. Ζητήματα που θα συζητηθούν τόσο κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κύπρο και την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, όσο και κατά την επίσκεψη-αστραπή που θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Πέμπτη στο Παρίσι.