Αυξημένα σε σχέση με φέτος φορολογικά έσοδα κατά 951 εκατ. ευρώ προβλέπονταιστο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2018, με την αύξηση σχεδόν ισόποσα μοιρασμένη ανάμεσα σε άμεσους (478 εκατ. ευρώ) και έμμεσους φόρους (473 εκατ. ευρώ).

Επίσης, η κυβέρνηση ανεβάζει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,82% για το 2018, πάνω και από την πρόβλεψη του προσχεδίου και ενώ ο στόχος του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% θεωρείται από ειδικούς φιλόδοξος.

Παρόλα αυτά, το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότιη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, η άρση της αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξη του προϋπολογισμού, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, που «σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας».

Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2018 παρέμεινε στο 2,5%, με τον πήχη για φέτος να κατεβαίνει όμως στο 1,6%. Ωστόσο, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 2,44% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%), έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα.

Ειδικότερα, για το 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας στη ΔΕΗ.

Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017, σημειώνει το οικονομικό επιτελείο, ήταν το, καλύτερο του αναμενόμενου, αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

«Οπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων» τονίζει το οικονομικό επιτελείο.

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού εδώ.