Πολεμικό σκηνικό προαναγγέλλεται στη Βουλή καθώς κυβέρνηση κι αντιπολίτευση ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος –με αιχμή του δόρατος, ωστόσο, τη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης όπλων που πρωταγωνιστεί ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο όπλων «μεσάζοντας της Αραβίας».

Οι κοινωνικές παροχές που συνοδεύουν τη διανομή του μερίσματος και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς αναμένεται να επισκιαστούν από την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με διαμεσολαβητή τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο και η σύγκρουση για το ζήτημα αυτό θα είναι σε επίπεδο κορυφής εφόσον η συνεδρίαση θα είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Νέα στοιχεία στο φως. Οι νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του περιβόητου μεσάζοντα με τις καταδικαστικές αποφάσεις, τις υψηλές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο, την οικογενειακή “κουμπαριά” με τον Ιβάν Σαββίδη και τις επαφές με τη Ρωσία, φέρνουν σε αμηχανία την κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους, ζητώντας πειστικές εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό όσο κι από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος καλείται να πάρει θέση για τη στοχοποίηση του έλληνα προξένου στο Ριάντ. Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα», η εμπορική δραστηριότητα του Παπαδόπουλου ξεκινά από τη δεκαετία του 1990 και επί σειρά ετών εμφανίζεται να κάνει εισαγωγές και εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών, αρχικά μικρής κλίμακας για αστυνομικές Αρχές και κατόπιν για τον στρατό σε χώρες όπως η Τσεχία, η Κύπρος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ομάν, χώρες της Αφρικής, αλλά και η Ισπανία, η Ν. Κορέα, η Ταϊλάνδη, ακόμα και οι ΗΠΑ. Το όνομά του ακούστηκε και σε άλλες περιπτώσεις διακίνησης όπλων σε περιοχές στις οποίες είχε επιβληθεί εμπάργκο είτε από τον ΟΗΕ είτε από τις ΗΠΑ, όπως το Κατάρ και το Σουδάν.

Αντιπολιτευτικά πυρά. Κατόπιν αυτών, η ΝΔ αναμένεται να πετάξει το γάντι στον Πρωθυπουργό, καλώντας τον να σταματήσει να καλύπτει τον συγκυβερνήτη του –«να σπάσει την “ένοχη σιωπή του” και να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας που οδήγησαν στο “προκλητικό σκάνδαλο των 66 εκατ. ευρώ”», όπως το χαρακτηρίζει. Ομως, και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό Αμυνας, καθώς έχει καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή για την επίμαχη υπογραφή της «διακρατικής συμφωνίας», όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις και δημόσιες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τις αδιαφανείς δοσοληψίες του διαμεσολαβητή της συμφωνίας. Επιπλέον, σοβαρές ενστάσεις για την υπόθεση έχουν καταγραφεί και από την πτέρυγα του ΚΚΕ και του Ποταμιού.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο των προηγούμενων ημερών, η σημερινή παρουσία του υπουργού Αμυνας στη Βουλή αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις, καθώς συντεταγμένα τα κόμματα της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης θα απαιτήσουν από τον ίδιο να απολογηθεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Στη δίνη του Ρουβίκωνα. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί γύρω από τον υπουργό Αμυνας επιτείνει και η ανενόχλητη εισβολή του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο. Οι χειρισμοί του Πάνου Καμμένου μετά την έφοδο των αντιεξουσιαστών που κατάφεραν να φτάσουν σχεδόν έξω από την πόρτα του υπουργικού γραφείου και να πετάξουν τρικάκια «καταγγέλλοντας» την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 και τα «νταραβέρια του υπουργού με την Σαουδική Αραβία που γενοκτονεί την Υεμένη» προσέθεσαν ακόμη έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ενώ το ποινολόγιο για αξιωματικούς και στρατεύσιμους που φύλαγαν σκοπιά στην πύλη, δείχνει την πίεση του αισθάνεται πλέον ο υπουργός. Ομως οι εντολές Καμμένου για «παραδειγματική τιμωρία» των στρατευσίμων φαίνεται πως συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό της αντίληψης που τρέφει η κυβέρνηση για τον Ρουβίκωνα είναι το γεγονός πως όταν μέλη της ομάδας εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε κάνει λόγο για «ακτιβιστές» που έκαναν απλώς μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. «Θα έπρεπε να συλληφθούν τα μέλη του Ρουβίκωνα για την εισβολή στο Πεντάγωνο», δήλωσε χθες από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δίνοντας μία διάσταση που ξεφεύγει από το πρίσμα της Κουμουνδούρου.