Να «πετούν γλάστρες από το μπαλκόνι» συμβουλεύουν τώρα οι αναρχικές ομάδες τους πολίτες της περιοχής των Εξαρχείων σε περίπτωση που εξελιχθούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στις εκδηλώσεις μνήμης για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που ξεκινούν σήμερα. Οι ανακοινώσεις αυτές, που θα έμοιαζαν κωμικές αν πρωτίστως δεν ήταν τραγικές, ανησυχούν τους αξιωματικούς της Αστυνομίας οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πανεπιστημιακά κτίρια να αποτελέσουν για μια ακόμη φορά τις επόμενες ημέρες ορμητήριο καταληψιών και αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας.

Ετσι, με τα πανεπιστήμια της Αθήνας να παραμένουν παραδομένα σε επιθέσεις και συνεχείς βανδαλισμούς από ομάδες αντιεξουσιαστών και ένα νέο νόμο για τη λειτουργία τους να απαιτεί σύγκληση πρυτανικών συμβουλίων για να μπορέσει η Αστυνομία να επέμβει σε περίπτωση επεισοδίων, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ξεκινούν από σήμερα ένα δύσκολο τριήμερο.

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ». Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κλείνει σήμερα το πρωί,

ενώ η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σταμάτησε από χθες μαθήματα ενόψει του τριημέρου. Στο ίδιο κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων από χθες ήταν σε εξέλιξη πανευρωπαϊκό «φεστιβάλ εξέγερσης» από αναρχικές ομάδες, που η διοίκηση του Ιδρύματος αναμένει ότι θα αποχωρήσουν σήμερα. Το πρωί έχει προγραμματιστεί ο στολισμός του κτιρίου και τις επόμενες ημέρες το Ιδρυμα θα παραμένει ανοικτό και θα δέχεται τους πολίτες που θα προσέρχονται να καταθέσουν λουλούδια ή στεφάνια αποτίνοντας τιμή στα θύματα της εξέγερσης του ’73. Οι πύλες θα κλείσουν το μεσημέρι της

Παρασκευής με την έναρξη της μεγάλης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Οταν θα ξεκινήσει η πορεία το Ιδρυμα θα περιφρουρηθεί περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στα μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περίπου 5.000 αστυνομικοί.

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Μετσόβιο μέχρι την Πλατεία Κάνιγγος που θα κορυφωθούν την Παρασκευή 17 του μήνα όπου θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ) του κέντρου της Αθήνας.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΑΛΛΟΥ. Ενα περίεργο περιστατικό διαδραματίστηκε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν συνελήφθη έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας ένας 22χρονος γάλλος υπήκοος ο οποίος κατέστρεψε δύο κάμερες ασφαλείας με λοστό. Στην κατοχή του βρέθηκε άλλη μία κάμερα που είχε προλάβει να αρπάξει. Ο νεαρός οδηγήθηκε στην Αστυνομία.