H κεντροδεξιά προηγείται στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ακολουθεί, με μικρή διαφορά, το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει «προβολών» που βασίζονται σε μερικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της κεντροδεξιάς Νέλο Μουσουμέτσι έως τώρα λαμβάνει το 38%, ενώ ο υποψήφιος των Πέντε Αστέρων Τζανκάρλο Καντσελέρι το 36%.

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Φαμπρίτσιο Μίκαρι περιορίζεται στο 17,5% και ο Κλάουντιο Φάβα, των δυνάμεων της αριστεράς, μέχρι αυτή την στιγμή συγκεντρώνει ποσοστό 7,5%.

Εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Μουσουμέτσι (η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) δήλωσαν ότι περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, αλλά ότι μπορούν ήδη να πουν πως είναι σαφώς ικανοποιημένοι.

Τα Πέντε Αστέρια, τα οποία στόχευαν να κατακτήσουν την περιφέρεια της Σικελίας, κατάφεραν πάντως σχεδόν να τριπλασιάσουν τις ψήφους τους, σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Ο μεγάλος χαμένος, όπως όλα δείχνουν, είναι η κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Ο ίδιος δεν στήριξε τον υποψήφιό του στις τοπικές αυτές εκλογές και το σημερινό αποτέλεσμα είναι σαφές ότι θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό «βαρίδι» για το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης ‘Ανοιξης.

Παρόλο που προσήλθε στις κάλπες μόνον το 46,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η Σικελία θεωρείται (μαζί με το Βένετο και την Λομβαρδία) μια από τις περιοχές- κλειδί, για την διακυβέρνηση της χώρας. Και στην συγκεκριμένη φάση οι «Δημοκρατικοί» δείχνουν να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα και στις τρεις αυτές μεγάλες περιφέρειες της Ιταλίας.

Η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην Δευτέρα, από την στιγμή που, λόγω της τοπικής νομοθεσίας, δεν άρχισε το βράδυ της Κυριακής όταν έκλεισαν οι κάλπες, αλλά το πρωί στις 8 τοπική ώρα. Όσο για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο αποφάσισε να ακυρώσει αυριανό τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» με τον Ρέντσι, με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται πλέον για κύριο πολιτικό αντίπαλο.