Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τις ΗΠΑ ενώ οι σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον διανύουν δύσκολη περίοδο, έγινε γνωστό την Πέμπτη από τούρκους αξιωματούχους.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 7ης – 11ης» Νοεμβρίου, σημειώνουν τουρκικές κυβερνητικές πηγές, χωρίς να αναφέρονται σε λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έγινε την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, δύο χωρών εταίρων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, παραμένει στα ύψη εδώ και πολλούς μήνες.

Το κλίμα επιδεινώθηκε τον περασμένο μήνα αφού οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν και συνέλαβαν για «κατασκοπία» τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ανοιχτά θέματα στις σχέσεις των δυο χωρών

Ως αντίδραση στη σύλληψη, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέστειλε τη χορήγηση αμερικανικής βίζας στην Τουρκία, εκτός των μεταναστευτικών θεωρήσεων εισόδου. Η Αγκυρα απάντησε, εφαρμόζοντας ανάλογα αντίμετρα.

Η κρίση με τη χορήγηση βίζας ξέσπασε σε περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από τη Συρία, όπου η Αγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως στηρίζει τους κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Αλλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι η έκδοση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία αξιώνει, χωρίς αποτέλεσμα, η Αγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Πρόσφατα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να «ανταλλάξει» τον Γκιουλέν με αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία.