Τις τελευταίες ημέρες οι γειτονιές του Λονδίνου έχουν πλημμυρίσει από εκατομμύρια κίτρινα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, σηματοδοτώντας το πρόωρο τέλος του φθινοπώρου. Οι υπάλληλοι των δήμων σαρώνουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια (για το φτυάρισμα μπροστά από τα σπίτια υπεύθυνοι, ασφαλώς, είναι οι κάτοικοι) στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας επιχείρησης απομάκρυνσης των πεσμένων φύλλων που διαρκεί πάνω από δυόμισι μήνες. Δεν γίνονται, όμως, όλες οι δουλειές το ίδιο μεθοδικά. Σε λιγότερο από 17 μήνες η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ και ακόμη οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ούτε στα βασικά του διαζυγίου.

Ο αργός ρυθμός των διαπραγματεύσεων αυξάνει την πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι το Brexit έριξε το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών, κοστίζοντας σε κάθε νοικοκυριό τουλάχιστον 600 στερλίνες τον χρόνο. Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς προειδοποίησε ότι οι εταιρείες του Σίτι θα προχωρήσουν σε «μη αναστρέψιμες» μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα κράτη της ΕΕ εάν έως το τέλος του έτους δεν έχει υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» για μεταβατική συμφωνία μετά το Brexit, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε ότι κινδυνεύουν να χαθούν έως 75.000 θέσεις εργασίας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πάντως, το Brexit φέρνει και προσλήψεις: η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσέλαβε 3.000 άτομα για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θα προκύψουν από την έξοδο από την ΕΕ. Αλλοι 3.000-5.000 εργαζόμενοι αναμένεται να προσληφθούν έως το τέλος του 2018. Οι προετοιμασίες για το Brexit έχουν ήδη κοστίσει στο Λονδίνο μισό δισ. στερλίνες. «Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είναι σημαντικό να κάνουμε και τις δικές μας προετοιμασίες ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι τη στιγμή της αποχώρησης», είπε στα «ΝΕΑ» αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit; Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση έχει εξετάσει διάφορα σενάρια σε 58 εκθέσεις που συνέταξε για το πώς θα επηρεαστεί η βρετανική οικονομία, τις οποίες αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει υποστηρίζοντας ότι θα υπονομευθεί η διαπραγματευτική της στρατηγική. Ωστόσο, το σχετικό αίτημα των Εργατικών υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή την Τετάρτη και έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Η Τερίζα Μέι ελπίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφανθούν ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα και θα ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική συμφωνία. Στο μεταξύ, όμως, παρατείνεται η αγωνία των 3,2 εκατ. Ευρωπαίων –μεταξύ τους περίπου 150.000 Ελληνες –που ζουν στη Βρετανία και των 1,2 εκατ. Βρετανών που κατοικούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι ο αριθμός των νοσοκόμων που έρχονται από την ΕΕ έχει μειωθεί κατά 89% από την ημέρα του δημοψηφίσματος. Την Τρίτη συνεδρίασε για το ζήτημα η Υποεπιτροπή Δικαίου της ΕΕ της Bουλής των Λόρδων. «Η αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησηςνα εξασφαλίσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών ενδεχομένως συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο, με αποτέλεσμα να δύναται το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παρέμβει. Τα ίδιαισχύουνφυσικάκαι για την ΕΕ, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στα διάφορα κράτη-μέλη» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Γιαννουλόπουλος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Britain in Europe, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην Υποεπιτροπή. Στην πρόσφατη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της είναι «οι Ελληνες της Βρετανίας να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα όπως και πριν».