Εικόνες από το προεκλογικό μέλλον εκτυλίχθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την ανομία και την εγκληματικότητα, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις και προσωπικές κατηγορίες.

Στο πολιτικό μπρα ντε φερ των δύο αρχηγών επιστρατεύτηκαν η λασπολογία και ο υπερσυντηρητισμός, αντίστοιχα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και τον αρχηγό της ΝΔ να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι κυβερνά με το παρακράτος και με τον Ρουβίκωνα. «Δεν ξεχωρίζετε πια από τον Αδωνη Γεωργιάδη» είπε ο Τσίπρας απευθυνόμενος στον μεγάλο αντίπαλό του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ επιστρατεύει την «ακροδεξιά ρητορική του φόβου» επειδή σύντομα κλείνει η τρίτη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα. Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απολογηθεί για την παραδοχή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι συνειδητά υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σε πανικό και επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι συνειδητά διαστρεβλώνει τα πάντα «γιατί έχει έναν καημό και είναι απελπισμένος για την εξουσία» σε σημείο να επιτίθεται στους θεσμούς που διαφυλάττουν την ασφάλεια της χώρας –πρώτα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με το θέμα των F-16 και κατόπιν στην Αστυνομία με το θέμα της ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της ΝΔ ότι επί των ημερών της υπάρχει έξαρση των φαινομένων της βίας, δίνοντας εικόνα success story. Εκανε λόγο για «νέο κρεσέντο αμετροέπειας και παλινδρομήσεων» του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι παρουσιάζει «την εικόνα του δόκτορος Τζέκιλ και του μίστερ Χάιντ», καθώς από τη μια μιλά για γενικευμένη ανομία και από την άλλη δίνει συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τις επιτυχίες της. Μάλιστα χαρακτήρισε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα «επιτυχημένο», καθώς είναι ο υπουργός με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει τόσο πολλές επιτυχίες, ενώ –όπως είπε –επί των ημερών της διακυβέρνησης Σαμαρά οι αστυνομικοί έπαιζαν κλεφτοπόλεμο με τους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια. Υστερα από τις συνεχείς βολές του Μητσοτάκη ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, ο Πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση πως ο νόμος αυτός είναι αναγκαίος για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Οι επιτυχίες της αστυνομίας έγιναν ερήμην σας» ανταπέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση εξίσωσε «τη βία με τα Μνημόνια» και «έβαλε φωτιά στη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να πλήξει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέφερε και το ζήτημα της Siemens. «Η ανομία δεν πίνει καφέ μόνο στα Εξάρχεια, αλλά και στο σαλονάκι του κόμματός σας και μάλιστα από καφετιέρα Siemens» ύψωσε τους τόνους, επικαλούμενος και την κατάθεση της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ενώ πρόσθεσε σε ακόμη πιο έντονο ύφος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνος που «θα πρέπει να απολογηθεί για την ανομία», καθώς «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη ή μάλλον με τα δώρα της Siemens στην πλάτη».

Με επιτακτικό ύφος ζήτησε ακόμη την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην αίθουσα της Ολομέλειας. «Μια απάντηση για τον γραμματέα του κόμματός σας δεν δώσατε στον ελληνικό λαό. Την τελευταία εβδομάδα η Αστυνομία έχει κουραστεί να συλλαμβάνει μέλη συμμοριών με τους οποίους συναγελάζεστε. Θα απομακρύνετε τον έμπιστό σας που συνδιαλέγεται με το παρακράτος;» ήταν το πρωθυπουργικό επιχείρημα.

«Λέτε ψέματα» αντεπιτέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για «λάσπη» και «συκοφαντίες», καθώς επίσης ότι έγινε «φερέφωνο» πρωτοσέλιδων. Κατήγγειλε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ευνοεί με τη στάση του «το παρακράτος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που εκβιάζει και συκοφαντεί».