Υπέρ της εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε πως «ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός, με κέντρο τον άνθρωπο» είναι η ιδεολογική σταθερά και πυξίδα του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγάλη φιλελεύθερη χριστιανοδημοκρατική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά» που βλέπει την προοπτική της Ελλάδας μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία, όπως τη χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη του διαλόγου, της σύνθεσης, της συναίνεσης, χωρίς αυτό να παρεξηγείται και να ερμηνεύεται ως υποχώρηση από τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις και αναφέρθηκε στην περίοδο που πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως και τότε μπορεί κάποιοι να παρεξηγούσαν όσους ζητούσαν εθνική συνεννόηση, όμως αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα και δικαίωσε εκείνη την πολιτική.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση, στη μνήμη του Νίκου Βακάλη που υπήρξε ευρωβουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης, με απόφαση του τότε προέδρου Κώστα Καραμανλή, την οποία οργάνωσαν το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης.

«Ζούμε σε μια περίοδο που ότι πεις πολλές φορές παρερμηνεύεται»

Αρχίζοντας την ομιλία του, εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του στις απολύτως απαραίτητες, «γιατί ζούμε σε μια περίοδο που ότι πεις πολλές φορές παρερμηνεύεται».

Είπε, μάλιστα, ότι «και σήμερα πολλοί ίσως να προσπαθήσουν να βγάλουν ιδιαίτερες ειδήσεις, αλλά νομίζω ότι δε θα βγάλουν γιατί όλοι εμείς έχουμε μάθει να είμαστε στρατιώτες στη μάχη για τις αρχές και τις αξίες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

«Στον αγώνα που δίνουμε σήμερα δεν περισσεύει κανείς», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Ολοι μας πρέπει να είμαστε σε αυτήν τη μάχη, είναι αυτονόητο αυτό. Και το έχουμε αποδείξει όλοι εμείς ότι ανεξαρτήτως ποιος προεδρεύει εμείς θέτουμε πάντα τον εαυτό μας στη διάθεση της παράταξης και του προέδρου μας. Υπηρετώντας πάντα τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ από οποιαδήποτε θέση, ως απλοί στρατιώτες. Ετσι έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα κάνουμε και σήμερα γιατί έχουμε ταυτιστεί με τη Ν.Δ. Εμείς είμαστε η Ν.Δ».

Μίλησε θετικά για τους πολιτικούς που μπορούν να συνθέτουν και να ενώνουν και καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών που, όπως είπε, νομίζουν ότι κάνουν πολιτική ασχολούμενοι με το Διαδίκτυο.

«Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν πολιτική επειδή ασχολούνται με τα κουτσομπολιά»

«Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν πολιτική επειδή ασχολούνται με τα μικρά, με τα κουτσομπολιά, ενώ ο πολιτικός πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα με τα σοβαρά. Σήμερα με την τεχνολογία, το facebook και τα λοιπά νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Ε, δεν έχουμε.

»Εχουμε, πράγματι, πολιτικάντικες παρεμβάσεις, έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να είναι προσωπικές, παραπολιτικές και εν τέλει κάποιοι επωφελούνται από την κρίση και ακούγονται οι λαϊκίστικες και οι ακραίες φωνές και οι συνετές φωνές δεν ακούγονται.

»Ο πολιτικός είναι αυτός ο οποίος θα προσπαθήσει να ενώσει, να συνθέσει και να μπορέσει η χώρα και ο ελληνικός λαός να ξεφύγει από τον όποιον διχασμό και όχι να περιχαρακώνει τους Ελληνες. Και αυτό δυστυχώς γίνεται σήμερα. Και γι αυτό υπηρετούμε τις αρχές της ΝΔ που και η σημερινή ηγεσία προσπαθεί να συνθέσει και να ενώσει τους Ελληνες και όχι να τους διχάσει», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.

Με Ανδρέα Παπαμιμίκο και Τζιτζικώστα

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος με τον οποίο είχε συγκρουστεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μπαίνοντας στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς, όπου έγινε η εκδήλωση, ο κ. Παπαμιμίκος κατευθύνθηκε στον κ. Μεϊμαράκη έκαναν χειραψία και αλληλοασπάστηκαν.

Οταν πήρε το λόγο είπε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και παρατήρησε: «Ο Νίκος Βακάλης και σήμερα, αν και δεν είναι μαζί μας, ενώνει. Βλέπω σήμερα εδώ ανθρώπους από διαφορετικές γενιές, από διαφορετικές αφετηρίες, από διαφορετικές τάσεις, βόρειους και νότιους. Αλλά να μιλήσω και λίγο πιο προσωπικά, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχουμε δώσει πάρα πολλούς αγώνες εδώ και 15 χρόνια, αλλά έχοντας περάσει κι ένα πάρα πολύ δύσκολο τρίμηνο κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, με εντάσεις, με διαφωνίες, σήμερα είμαστε πάλι εδώ, μαζί, αφήνοντας όλα αυτά στο παρελθόν».

Στην αίθουσα βρισκόταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και από το βήμα ο κ. Μεϊμαράκης άρπαξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον κ. Παπαμιμίκο και στον κ. Τζιτζικώστα:

«Πάντοτε οι εσωκομματικές διαδικασίες και ιδιαίτερα η εκλογή αρχηγού δημιουργούν τριβές, δημιουργούν εντάσεις. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εντάσεις θέλουν και κάποιο χρόνο για να ηρεμήσουν. Και γι αυτό ακριβώς στέκομαι και στην κουβέντα του Ανδρέα Παπαμιμίκου και να πω ότι με τον φίλο τον κ. Τζιτζικώστα, εμείς και πάλι είμαστε φίλοι, γιατί μαχόμεθα για τις ίδιες αρχές».

Το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή…

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. και υπερέβη τις εντάσεις, όπως τις υπερέβησαν και τα στελέχη, επειδή ήθελαν να ενοποιήσουν και να συνθέσουν τις διαφορετικές φωνές και νοοτροπίες στο κόμμα.

«Αυτή η ενωτική νοοτροπία, η υπέρβαση των εσωτερικών διαχωριστικών γραμμών είναι που οδήγησε στο άνοιγμα, στο δυνάμωμα του κόμματος και στην πολιτική μας υπεροχή. Γιατί δεν αρκούσε να μπορούμε να έχουμε μόνο τη σκληρή βάση του κόμματος, του όποιου κόμματος θα έπρεπε να σκέφτεται η κάθε πολιτική ηγεσία, αλλά θα έπρεπε να απευθυνθεί στις ευρύτερες μάζες, στον ευρύτερο κόσμο ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε, έτσι ώστε τελικά να γίνουμε η πλειοψηφική τάση στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.