Η αμερικανική Δικαιοσύνη απεφάνθη την Δευτέρα, ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τη στράτευση διεμφυλικών προσώπων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ωστόσο δεν εξέδωσε απόφαση σχετικά με το αν ο στρατός θα αναλαμβάνει τις θεραπευτικές αγωγές των διεμφυλικών που υπηρετούν ήδη στις τάξεις του.

Συγκεκριμένα, η δικαστίνα Κολίν Κόλαρ-Κότελι, του δικαστηρίου της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, διέταξε «την επιστροφή στο status quo», δηλαδή την εφαρμογή του εμβληματικού μέτρου του προκατόχου του μεγιστάνα, του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αποφασίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν να δέχονται στις τάξεις τους διεμφυλικούς στρατιώτες από την 1η Ιουλίου του 2017.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε στα τέλη Αυγούστου ένα έγγραφο που έδινε εντολή στο Πεντάγωνο να μην επιτρέπει πλέον στους διεμφυλικούς να κατατάσσονται στον στρατό, αναθέτοντας στο υπουργείο Άμυνας να αποφασίζει σχετικά με τις περιπτώσεις των στρατιωτικών που ήδη υπηρετούν.

Στο κείμενο που είχε διαβιβαστεί στον υπουργό Άμυνας, τον Τζιμ Μάτις, ο Τραμπ υπογράμμιζε επίσης ότι το Πεντάγωνο δεν θα αναλάμβανε πλέον τις θεραπευτικές αγωγές των διεμφυλικών στρατιωτικών που υπηρετούσαν ήδη στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 1.320 έως 15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εκ των συνολικά 1,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών που απαριθμούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πέντε διεμφυλικές στρατιωτικοί κατέθεσαν αγωγή κατά του Τραμπ και του Πενταγώνου στις αρχές Αυγούστου. Οι πέντε γυναίκες κατήγγειλαν την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον τους, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζουν εάν θα διατηρήσουν τη θέση τους.