Το δρόμο για την αναγνώριση ελαφρυντικών , που αν τελικά επικυρωθούν από τους δικαστές, μπορούν να οδηγήσουν και σε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, άνοιξαν με τις αγορεύσεις τους οι εισαγγελείς του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας όπου γράφονται οι τελευταίες γραμμές στην υπόθεση για τις αποκαλούμενες χρυσές μίζες από την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα η τακτική εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε προς τους δικαστές την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων , οι οποίοι ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας . Συνολικά πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών στους 14 εκ των 16 καταδικασθέντων.

Διαφορετική αντιμετώπισης ως προς το θέμα των ελαφρυντικών επιφύλαξε η εισαγγελική λειτουργός για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση τους δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η πρόταση για την μη αναγνώριση ελαφρυντικού και η αποστροφή του λόγου του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Σταμάτη Δασκαλόπουλου σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού.

«Εδώ ακούσαμε μυθεύματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» είπε προς την έδρα ο πρώην υπουργός φανερά εξοργισμένος.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.