Ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία πέραν της 1ης Νοεμβρίου, έγινε γνωστό το Σάββατο, από έναν Κούρδο κυβερνητικό αξιωματούχο κι ενώ έχουν περάσει εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, το οποίο πυροδότησε μια σοβαρή κρίση στην περιοχή.

Σε μια επιστολή που έστειλε νωρίτερα το Σάββατο ο Μπαρζανί στο κουρδικό κοινοβούλιο εξηγούσε λεπτομερώς ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τον καταμερισμό των εξουσιών του, επισήμανε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στο σχέδιο αυτό ζητείται από το κοινοβούλιο να μοιράσει τις εξουσίες του προέδρου στην κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και τις δικαστικές αρχές.

Η τρέχουσα θητεία του Μπαρζανί έληγε σε τέσσερις ημέρες, στην ίδια ημερομηνία που επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις, οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Βαγδάτη.

Η επιστολή του Μπαρζανί θα συζητηθεί αύριο στο κοινοβούλιο, αν και ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι υπουργοί θα χρειαστεί να ψηφίσουν για την εφαρμογή του σχεδίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.