Tο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζητά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, όπως εθνοτική προέλευση και πολιτικές απόψεις, των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν το εθνικό συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο.

Στο έντυπο καταχώρησης που καλούνταν να συμπληρώσουν για τη συμμετοχή τους στην κάλυψη του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Ανόβερο, οι δημοσιογράφοι έπρεπε να συμφωνήσουν με τη συλλογή, την αποθήκευση και χρήση προσωπικών δεδομένων τους, όπως όνομα, ανάστημα, αριθμό δημοσιογραφικής κάρτας, καθώς και «ειδικά στοιχεία».

Αλλα κόμματα απαιτούν βασικές πληροφορίες για την καταχώρηση δημοσιογράφων, χωρίς να ζητούν παρόμοια «ειδικά δεδομένα», όπως φυλετική και εθνοτική προέλευση, πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές ενώσεις, κατάσταση υγείας ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Διεξάγεται έρευνα

Το AfD, που στρέφεται ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εξισλαμισμό της Ευρώπης», κατηγορώντας τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, που έφερε πρώτη το θέμα στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ο αρμόδιος στο Βερολίνο για την προστασία των δεδοµένων διεξάγει έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Αυτό αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση στις ιδιωτικές ζωές των δημοσιογράφων», δήλωσε στην Stuttgarter Zeitung ο Χέντρικ Ζέρνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων, καλώντας το AfD να αποσύρει άμεσα το αίτημα συλλογής τέτοιων δεδομένων.

Το AfD αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, κερδίζοντας το 13% των ψήφων, και κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ.

Γερμανικές οργανώσεις προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων κινητοποιούνται για να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση στο Ανόβερο στις 2 Δεκεμβρίου, μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος.