Προχωρώντας σε πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλωνία, οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουσή της με την κεντρική κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau:

«Τη μάχη αυτή δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Οι αυτονομιστές μπορούν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά ελλείψει στήριξης δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Ο Ραχόι μπορεί να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν στις συνταγματικές επιταγές. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν θα κερδίσει τη στήριξή τους για την Ισπανία. Η Καταλωνία θα παραμείνει πολιτικό πεδίο μαχών χωρίς νικητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Münchner Merkur:

«Οπως και στους πολέμους, όπου το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια, έτσι και στην ανοιχτή αυτήν πλέον σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στην Καταλωνία η πολιτική σύνεση πνέει τα λοίσθια. Με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από τη μία, και την ενεργοποίηση του Αρθρου 155 εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι από την άλλη, ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ισπανική ιστορία. Υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα έχει Happy End. Χωρίς έξωθεν βοήθεια δε διαφαίνεται η προοπτική ειρηνικής διεξόδου (…). Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τώρα οι Ευρωπαίοι».

Μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί την ενότητα;

Τη στάση των Ευρωπαίων στηλιτεύει η Nürnberger Nachrichten. Συγκρίνοντας τη σύγκρουση Πουτζντεμόν - Ραχόι με τη μετωπική δυο τρένων, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΕ προσπάθησε να μην εμπλακεί. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος. Διότι από μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν».

Η Rhein-Neckar-Zeitung: «Με μεγάλη καθυστέρηση ΕΕ και ΗΠΑ παίρνουν θέση και αρνούνται να αναγνωρίσουν την (…) Καταλωνία. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το δεύτερο θα ήταν να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν. Χρειάζονται έξωθεν βοήθεια. Ερώτηση κρίσεως: γιατί υπάρχει η Ευρώπη, αν όχι για να εγγυάται την ενότητα;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από