Η Γη είναι ένα εύθραυστο πράγμα που μπορεί ακόμη και να αυτοκαταστραφεί, είπε ο πάπας Φραγκίσκος την Πέμπτη στους αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι οποίοι τόνισαν στον ποντίφικα ότι είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν τον πλανήτη «μέσα από τα μάτια του Θεού».

Η βιντεοκλήση του Φραγκίσκου με τα έξι μέλη του πληρώματος του Διαστημικού Σταθμού διήρκησε 20 λεπτά και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε αρκετές ερωτήσεις, με την απορία μαθητή.

«Εδώ Διαστημικός Σταθμός. Σας ακούμε δυνατά και καθαρά», είπαν οι αστροναύτες.

«Καλημέρα ή καλησπέρα, επειδή όταν είσαι στο διάστημα, ποτέ δεν ξέρεις», ξεκίνησε τη συζήτηση ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας έδειξε συγκινημένος από τα λόγια του διοικητή της αποστολής Ράντι Μπρέσνικ, ενός από τους τρεις αμερικανούς μέλη του πληρώματος, που ανέφερε ότι η μεγαλύτερη χαρά του στο διάστημα είναι πως «μπορεί να δει έξω και να αντικρίσει το δημιούργημα του Θεού, ίσως, σε ένα βαθμό, από την οπτική του».

«Τους ανέβασε ακόμη ψηλότερα»

«Οι άνθρωποι δεν μπορεί να έρχονται εδώ και να βλέπουν την απερίγραπτη ομορφιά του πλανήτη μας χωρίς να μην τους αγγίζει τη ψυχή», τόνισε ο Μπρέσνικ στον Φραγκίσκο, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχει πόλεμος, είναι απλά γαλήνια».

Ο ποντίφικας απάντησε στον Μπρέσνικ, λέγοντας πως «κατάφερε να κατανοήσει ότι η Γη είναι πολύ εύθραυστη και θα μπορούσε να χαθεί σε μια στιγμή».

«Είναι ένα πολύ εύθραυστο πράγμα, η ατμόσφαιρα είναι λεπτή, ικανή να προκαλέσει κακό, να αυτοκαταστραφεί και πρέπει να την αντικρίσεις από τα μάτια του Θεού» συμπλήρωσε.

Είναι η δεύτερη φορά στα χρονικά που ένας ποντίφικας επικοινωνεί με το διαστημικό σταθμό. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2011 ο προκάτοχος του Φραγκίσκου στο αξίωμα, Βενέδικτος ΙΣτ΄.

Ο Σεργκέι Ριαζανσκίφ, ένας από τους δύο ρώσους μέλη του Διαστημικού Σταθμού, είπε ότι αποφάσισε να γίνει αστροναύτης επειδή ο παππούς του ήταν ένας από τους επικεφαλής μηχανικούς που κατασκεύασαν το Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1957 από τη Σοβιετική Ενωση.

«Οι ρίζες είναι η ελπίδα μας και η δύναμή μας. Μη ξεχνάτε τις ρίζες», σχολίασε ο Φραγκίσκος.

Ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νεσπόλι, ο οποίος έκανε χρέη διερμηνέα για τους ρώσους και αμερικανούς συναδέλφους του, ευχαρίστησε τον πάπα που «επιβιβάστηκε» και «τους ανέβασε ακόμη ψηλότερα».