Κρατώντας στα χέρια τους το «ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» οι αρχηγοί των ομάδων της serie A, διάβασαν ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, πριν την έναρξη των αγώνων τους, χθες και την Τρίτη. Ένα μικρό μήνυμα αντίδρασης- αντίστασης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και στην Ιταλία και άνοιξε συζητήσεις σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της κίνησης οπαδών της Λάτσιο να κολλήσουν αυτοκόλλητα της Αννα Φρανκ, με την φανέλα της Ρόμα στις εξέδρες της Curva Sud του Olimpico, γράφοντας αντισημιτικά συνθήματα. Οι κάμερες οδήγησαν στην ταυτοποίηση 16 εκ των δραστών, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι, ο ένας μάλιστα 13 ετών. Μια εξέλιξη που θα αξιολογήσει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Φραντσέσκο Καποράλε, που εξετάζει την υπόθεση υποκίνησης εγκλήματος λόγω φυλετικού μίσους

«Έχουμε ήδη απαντήσει ήδη στον Υπουργό του Ισραήλ. Είμαστε, επίσης, σοκαρισμένοί, το είπε και ο Πρόεδρος Ματαρέλα, που μου ζήτησε να κινηθώ με προσοχή», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμός, Λούκα Λοττί. Ο Ισραηλινός υπουργός Μίρι Ρεγκέβ σε επιστολή του προς τον ομόλογό του Ιταλό υπουργό, έγραψε από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, επισκέφτηκε την εβραική συναγωγή στη Ρώμη, δηλώνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση κια υποστηρίζοντας ότι «αυτοί δεν ανήκουν στην οικογένει της Λάτσιο».

«Είναι μία συμπεριφορά απάνθρωπη και ανησυχητική για την χώρα μας», είπε ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που μίλησε με τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του να βρεθούν «οι υπεύθυνοι για την απεχθή συμπεριφορά και να αποκλειστούν οριστικά από τα γήπεδα» .

Για τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντινόλι αυτό που συνέβη στο Olimpico είναι «κάτι απίστευτο, απαράδεκτο που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί». Ακόμη και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέτζι, σχολίασε σχετικά με το θέμα: «Αν ήμουν ο πρόεδρος μιας ομάδας ποδοσφαίρου, θα πήγαινα στο πεδίο με το αστέρι αντί το σήμα του χορηγού. Και θα εξηγούσα στους φιλάθλους για την Άννα Φρανκ. Πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι». Για τον υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο «η Άννα Φρανκ δεν είναι ένα έθνος ή μια εθνική ομάδα, η Άννα Φρανκ είμαστε όλοι εμείς».

Στην Ιταλία όλοι μιλάνε γι αυτό. Χθες οι παίκτες της Λάτσιο, παρουσιάστηκαν στην εκτός έδρας συνάντησή τους με την Μπολόνια, φορώντας φανέλες που είχαν πάνω την φωτογραφία της Αννας Φρανκ. Κι όμως οι οπαδοί της ομάδας που βρέθηκαν στις εξέδρες του Dal’ Ara, φώναζαν ναζιστικά συνθήματα.

«Είμαστε όλοι Άννα Φρανκ» είναι το μήνυμα που διαβάζει κανείς περισσότερο στο Facebook και το Twitter, ενώ έξω από τα ιταλικά σύνορα, οι ειδήσεις της «ντροπής» βρήκαν αρκετό χώρο σε όλο τον κόσμο. Από τις ΗΠΑ (μεγάλο άρθρο της USA Today) στο Ισραήλ), περνώντας από Le Figaro και τη βρετανική τηλεόραση, ό, τι συνέβη στη Ρώμη την Κυριακή το βράδυ δεν πέρασε απαρατήρητο.