Βαθύ είναι το τραύμα που αφήνουν στην ήδη πληγωμένη από την κρίση κοινωνία η εντεινόμενη ανασφάλεια και ανομία και η έκρηξη της εγκληματικότητας. Το ζήτημα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, οδηγώντας σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μολονότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας αποκρούει τις κατηγορίες για γενικευμένη ανασφάλεια και υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα με μικροπολιτικά κριτήρια. Μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο, τα παραδείγματα ήταν πάμπολλα. Οι αλλεπάλληλες «παρεμβάσεις» του Ρουβίκωνα, με αποκορύφωμα την εισβολή στην ισπανική πρεσβεία, έφτασαν ώς τα δημόσια νοσοκομεία και τον προπηλακισμό γιατρού στον Ευαγγελισμό επειδή κατηγορήθηκε πως παίρνει φακελάκι. Για πολλούς, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε απλώς ένα περιστατικό αυτοδικίας. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι ο Ρουβίκωνας επιχειρεί να αποκτήσει σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο: αυτό του «τιμωρού» κατά της κοινωνικής αδικίας, προσθέτοντας έτσι ταξικό πρόσημο στη βία που μετέρχεται των «παρεμβάσεών» του. Η περίπτωση του Ρουβίκωνα έχει απελευθερώσει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό διάφορες αναρχικές ομάδες, ώστε τα μανιφέστα τους, υπό άλλες συνθήκες, θα θύμιζαν σατιρικό κείμενο. Οπως η προκήρυξη του Μετώπου Απελευθέρωσης Ζώων, το οποίο προκάλεσε φθορές με σφυριά σε κρεοπωλείο στα Εξάρχεια. Η εν λόγω ομάδα προειδοποιεί και για άλλες επιθέσεις σε κρεοπωλεία, γουναράδικα ή pet shop, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν «ζει από αυτό», εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων. Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία «δεν είχα άλλη επιλογή»».

Την ίδια στιγμή, μία ακόμη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, αυτό της Πεύκης, ξημερώματα Πέμπτης, ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας. Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από την επίθεση της περασμένης Κυριακής με θύματα σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων στο Μοναστηράκι, αλλά και την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο δικηγορικό του γραφείο, στο κέντρο της Αθήνας.

ΟΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ. Αλλά και στο επίπεδο της ποινικής καταστολής, η παράταση της ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου οδηγεί σε νέες αποφυλακίσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για «βαριά» εγκληματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών η αποφυλάκιση ληστή της «συμμορίας των Καλάσνικοφ» στα μόλις δυόμισι έτη αντί των 20 που ήταν η ποινή του, με τις αντίστοιχες περιπτώσεις να είναι δεκάδες τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε συμβολικά χθες το αστυνομικό τμήμα της Πεύκης, ανακοινώνοντας πως θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα σε κοινοβουλευτικό διάλογο για τα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση «προκλητική αδιαφορία να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασάλευσης του νόμου και της τάξης» και στον Αλέξη Τσίπρα ότι εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Εισαγγελέας για Ρουβίκωνα και… γιατρό

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε χθες παραγγελία για συνένωση και έρευνα όλων των δικογραφιών που συνδέονται με επιθέσεις μελών του Ρουβίκωνα. Αφορμή για την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού αποτέλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο με την «επίσκεψη» των μελών της οργάνωσης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τις απειλές τις οποίες εκτόξευσαν εναντίον συγκεκριμένου γιατρού. Συγκεκριμένα, η Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να διενεργήσει διπλή έρευνα για το σκέλος της υπόθεσης του Ευαγγελισμού. Η πρώτη παράμετρος της προκαταρκτικής εξέτασης αφορά τις απειλές που δέχθηκε ο γιατρός και η δεύτερη τις καταγγελίες που ακούγονται στο επίμαχο βίντεο για φακελάκι που ζήτησε από ασθενή. Για τον λόγο αυτόν η εισαγγελέας ζήτησε να βγουν αντίγραφα της δικογραφίας και να ελεγχθούν οι καταγγελίες ότι ο εν λόγω γιατρός απαίτησε φακελάκι από ασθενή.