Νέα ήθη και έθιμα

Πού πέρασε το πρωινό του χθες ο Νίκος Αλιβιζάτος; Πήρε ο άνθρωπος σβάρνα τα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας για να βρει τον κατάλληλο χώρο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έναν χώρο σύγχρονο, λειτουργικό, μα και φτηνό, γιατί, ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν. Μαντεύω πως στην Επιτροπή θα προτιμούσαν να κάνουν μια φιέστα αγγλικών προτύπων με επίσημες ανακοινώσεις και δημόσια συγχαρητήρια. Αρχικά σκέφτηκαν το Ζάππειο, όμως η ιδέα αποκλείστηκε σχεδόν αμέσως – δεν τους αδικώ, το μέρος φέρνει κακούς συνειρμούς. Θα τα καταφέρουν οι κεντροαριστεροί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να θυμίζει γιορτή; Αμφιβάλλω, αλλά τουλάχιστον προσπαθούν να φέρουν νέα ήθη και έθιμα.

Τα νούμερα μετράνε

Τριακόσιοι στην εκδήλωση του ενός, πεντακόσιοι στην εκδήλωση του άλλου – «σε μένα είπαν τετρακόσιους, σε σένα εφτακόσιους, να το αφήσουμε στη μέση;». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αριθμοί των παρισταμένων στα διάφορα events αυξομειώνονται κατά το δοκούν. Ομως εδώ πράγματι τα νούμερα μετράνε, γιατί, όταν είναι αληθινά, δείχνουν και την επιρροή κάθε υποψηφιότητας σε κάθε περιοχή. Για κάποιους μετράνε περισσότερο, ειδικά για εκείνους που μπαίνουν με αξιώσεις για τον δεύτερο γύρο. Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Γιάννινα, Αθήνα. Κρατήστε σημειώσεις γιατί εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι.

Ακονίζουν τα μαχαίρια

Το διαφημιστικό σποτ του Γιάννη Ραγκούση, στο οποίο κατηγορεί τους συνυποψηφίους του πως επιδιώκουν «συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη», ενόχλησε δημοσίως και μη. Ο Γιάννης Μανιάτης το χαρακτήρισε «απαράδεκτο», φτιαγμένο «από κάποιον που απουσίαζε επί μια πενταετία, όταν όλοι οι υπόλοιποι δίναμε τη μάχη να σταθεί όρθια η παράταξη». Ενόχληση υπάρχει και από το επιτελείο της Φώφης, με την ίδια, ωστόσο, να προσπαθεί να διατηρήσει το κλίμα ενότητας – αυτό είναι άλλωστε που της ζητούν και οι πολίτες που συναντά. Αλλά μια ο Ραγκούσης, μια το ματς Σταύρος – Καμίνης, δεν χωρεί αμφιβολία: θα βγουν μαχαίρια στο ντιμπέιτ.