Την πρώτη θέση κατέλαβε ο κυβερνών συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Οπως δείχνουν οι προβολές των αποτελεσμάτων από τις εταιρείες δημοσκόπησης, η κυβέρνηση συμμαχίας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) με τον εταίρο του, το βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο, φέρεται να εξασφαλίζει 311 έδρες και να διατηρεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής.

Μεγάλη νίκη του εθνικιστή πρωθυπουργού αυξάνει την πιθανότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τον Δεκέμβριο του 2012, εξασφαλίζοντας νέα θητεία στην κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και παραμένοντας στο πηδάλιό της ως το 2021, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Η πολιτική«Abenomics»

Το νεότευκτο δεξιό «Κόμμα της Ελπίδας» της κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και το επίσης νέο κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα», το οποίο σχηματίστηκε από φιλελεύθερα πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, φέρονται να δίνουν μάχη για τη θέση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με τα έξιτ πολς του TBS το ΔΣΚ θα επικρατήσει του Κόμματος της Ελπίδας.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς σήμερα.

Αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, τον αποπληθωρισμό που υπονομεύει την ιαπωνική οικονομία εδώ και δύο δεκαετίες και την ασθμαίνουσα ανάπτυξη, ο Αμπε υπόσχεται να συνεχίσει την πολιτική τόνωσης της οικονομίας που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Abenomics»: γενναίες δημόσιες δαπάνες και χαλαρή νομισματική πολιτική για να τροφοδοτείται η αγορά με ρευστότητα.