Για τη δημιουργία δύο κατηγοριών παικτών κατηγόρησε τη FIBA ο Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη του στην ιταλική «Corriere de la Serra». Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague εστίασε και πάλι στο θέμα που έχει προκύψει με τα «παράθυρα» της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τη συμμετοχή των παικτών της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στις Εθνικές τους ομάδες.

Παράλληλα, ο Μπερτομέου αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που έχουν έρθει οι παίκτες της Euroleague, ενώ υπογράμμισε ότι η απουσία των διεθνών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ από τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα υποβαθμίσει πολύ το επίπεδο.

«Η FIBA αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούριο πρόγραμμα για τις Εθνικές ομάδες χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι σύλλογοι και κυρίως αγνοώντας την ύπαρξη ενός τρίτου πόλου, του ΝΒΑ», είπε αρχικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague και πρόσθεσε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 108 διεθνείς παίκτες και κανένας εξ αυτών δεν θα αγωνιστεί στα προκριματικά. Αυτό είναι μη αποδεκτό για δύο λόγους: πρώτον, το επίπεδο των παιχνιδιών δεν θα είναι το ίδιο χωρίς αυτούς. Στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Πορτογαλία να παίζει χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή την Αργεντινή χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, κάτι που συμβαίνει αυτή την ώρα στο μπάσκετ. Έτσι υποβαθμίζεται το επίπεδο των παιχνιδιών.

Το δεύτερο πρόβλημα της FIBA, είναι ότι δημιουργεί δύο κατηγορίες παικτών. Για παράδειγμα στην Ιταλία, ο Γκαλινάρι θεωρείται ως παίκτης Α κατηγορίας επειδή δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην κλήση της εθνικής Ιταλίας, την ώρα που ο Ντατόμε θεωρείται ως παίκτης Β κατηγορίας και αν πει πως δεν θα παίξει θα είναι το κακό παιδί. Η FIBA αντιμετωπίζει τους παίκτες με δύο διαφορετικούς τρόπους και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Η FIBA ισχυρίζεται ότι η Euroleague κοιτά μόνο τον εαυτό της. Αφήστε με να εξηγήσω κάτι, ας πούμε πως η Ισπανία και η Γαλλία δεν θα προκριθούν στον Παγκόσμιο Κύπελλο, θεωρείτε πως η FIBA δεν θα τους προσφέρει wild card ως αντίτιμο για χρήματα από τις ομοσπονδίες;»