Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη απειλή στην ιστορία της από ισλαμιστές μαχητές που επιδιώκουν να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις, συχνά αυθόρμητες, που σχεδιάζουν για λίγες μέρες πριν τις εκτελέσουν, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5 Αντριου Πάρκερ.

Επειτα από τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις φέτος κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι στη Βρετανία – στο φονικότερο κύμα επιθέσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 – ο Πάρκερ επισήμανε ότι η απειλή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ο ίδιος συναντήσει ποτέ στα 34 χρόνια καριέρας του σε υπηρεσίες αντικατασκοπίας.

«Η απειλή είναι πιο πολυδιάστατη από όσο έχω συναντήσει ποτέ: σκευωρίες που καταστρώνονται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες που κατευθύνονται από το εξωτερικό, σχέδια επιθέσεων στο Διαδίκτυο, σύνθετες δολοπλοκίες και άξεστα μαχαιρώματα, μακροχρόνιοι σχεδιασμοί, αλλά και παρορμητικές επιθέσεις», σημείωσε ο Πάρκερ.

Σε εξέλιξη 500 επιχειρήσεις

«Οι επιθέσεις συχνά μπορεί να επιταχυνθούν από το ξεκίνημά τους, μέσα από το σχεδιασμό τους έως την εκτέλεσή τους σε μόλις λίγες μέρες», τόνισε ο επικεφαλής της MI5 σε μια από τις σπάνιες ομιλίες που εκφώνησε στο κεντρικό Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί μεγάλη εισροή βρετανών μαχητών που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Οι βρετανικές αρχές έχουν ματαιώσει 20 σκευωρίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επτά ισλαμιστικές επιθέσεις να έχουν αποτραπεί, τόνισε ο Πάρκερ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 500 επιχειρήσεις, που εμπλέκουν 3000 άτομα σε μαχητική δραστηριότητα.

Μετά την επίθεση βομβιστή καμικάζι στη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τις πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης Σαλμάν Αμπέντι, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από