«Μουδιασμένους» βρίσκει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης η επομένη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου που πέρασε κάτω από τον «πήχη» των 151 βουλευτών.

Η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα αμέσως μετά την ψηφοφορία. Ο εκνευρισμός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διάχυτος τόσο μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο και στους διαδρόμους της Βουλής. Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, στα «πηγαδάκια» μετά την καταμέτρηση εξέφραζαν την ανησυχία τους για το μέλλον της κυβερνητικής συνοχής και διατύπωναν ισχυρές ενστάσεις για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου. Από την άλλη μεριά, οι τριχοτομημένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που βρέθηκαν σε πλήρη «σύγχυση» εξαιτίας μιας νομοθετικής ρύθμισης με αριστερό πρόσημο, θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και το αίσθημα καχυποψίας που εισέπρατταν από τους κυβερνητικούς βουλευτές δείχνοντας την ικανοποίησή τους που τελικά υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

Τα δύσκολα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι μπροστά για τους κυβερνητικούς βουλευτές, μια και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί την αριστερή της ατζέντα, φέρνοντας το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια που θα έχουν τη σφαγίδα ΣΥΡΙΖΑ και θα προκαλούν τα αντανακλαστικά των ΑΝΕΛ.

Το νέο αγκάθι. Η επόμενη δοκιμασία της κυβερνητικής συνοχής αναμένεται να έρθει με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει από καιρό πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πιέζουν για τη νομοθέτηση, ενώ για κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ το θέμα θεωρείται ταμπού. Χαρακτηριστικό του ρευστού κλίματος και της καχυποψίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος εναντιώθηκε στις βασικές ρυθμίσεις για την ταυτότητα φύλου, έσπευσε χθες να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου πριν καν αυτό κατατεθεί στη Βουλή. Ο ίδιος θέλησε να «προλάβει» τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει νέα εστία κυβερνητικής ρήξης και απαντώντας στη φημολογία που τον έφερνε να αντιδρά στην παραγωγή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Κλειδί η αντιπολίτευση. Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες της Βουλής είναι το αν θα τηρηθεί η «δέσμευση» της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης πως θα σταματήσουν να στηρίζουν νομοσχέδια που δεν θα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ. Κι αυτό γιατί, ακόμα και στην περίπτωση που Το Ποτάμι στηρίξει εκ νέου μια κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έκανε στην ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου, οι ψήφοι του δεν είναι βέβαιο ότι θα αρκούν για να περάσει ένα νομοσχέδιο εάν το κόμμα Καμμένου ακολουθήσει την ίδια συνταγή.