Η μία μετά την άλλη οι μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου προσθέτουν νέες ψηφίδες στο φερόμενο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης με κεντρικό υπεύθυνο τον μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Χθες ήταν η σειρά της Αζια Αρτζέντο, της Γκουίνεθ Πάλτροου και της Αντζελίνα Τζολί. Η τελευταία αποκάλυψε στους «New York Times», την εφημερίδα που έφερε στο φως την υπόθεση δεκαετιών, ότι κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της ταινίας «Playing by Heart» στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο παραγωγός προσπάθησε να την παρενοχλήσει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, αλλά αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του. Η Πάλτροου, με τη σειρά της, ανέφερε ότι ο παραγωγός την προσέλαβε για να πρωταγωνιστήσει ως Τζέιν Οστεν στην ταινία «Emma», όταν ήταν 22 ετών. Πριν την έναρξη των γυρισμάτων, ωστόσο, την κάλεσε στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Peninsula Beverly Hills για ένα γεύμα εργασίας που ξεκίνησε ομαλά και κατέληξε σε δωμάτιο για μασάζ.

«Οι ατρόμητες γυναίκες που ύψωσαν τη φωνή τους για να αποκαλύψουν αυτήν την κακοποίηση είναι οι ηρωίδες μας» δήλωσε η Μέριλ Στριπ στη «Huffington Post» μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. «Ενα πράγμα πρέπει να διευκρινιστεί. Δεν ήξεραν όλοι. Ο Χάρβεϊ υποστήριξε τη δουλειά μας με πάθος, ήταν εκνευριστικός αλλά σεβόταν την εργασιακή μας σχέση και το ίδιο συνέβαινε και με πολλούς άλλους που συνεργάστηκε επαγγελματικά. Δεν ήξερα για αυτά τα άλλα αδικήματα. Δεν ήξερα για τους οικονομικούς συμβιβασμούς με τις ηθοποιούς και συναδέλφους. Δεν ήξερα για τις συναντήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων, στο μπάνιο ή για άλλες ακατάλληλες εξαναγκαστικές πράξεις. Και αν όλοι ήξεραν, δεν πιστεύω ότι όλοι οι ρεπόρτερ του αστυνομικού ρεπορτάζ στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στα αυστηρά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα το αγνοούσαν για δεκαετίες». Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει ήδη οι Γκλεν Κλόουζ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζούντι Ντεντς.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Η ερευνητική δημοσιογραφία και οι πρόσφατες αποκαλύψεις των «New York Times» έδειξαν με εξακριβωμένα στοιχεία ότι ο βασιλιάς του Χόλιγουντ κάνει κατάχρηση της εξουσίας του. Μία ανάλογη συμπεριφορά, ωστόσο, βαραίνει και το παρελθόν του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οπως και άλλων ηχηρών ονομάτων στα αμερικανικά μίντια, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι (πολλές γυναίκες τον κατηγόρησαν για βιασμό), ο ιδρυτής και πρόεδρος του δικτύου Fox News Ρότζερ Εϊλς, αλλά και ο δημοσιογράφος σχολιαστής στο ίδιο δίκτυο Μπιλ Ο’ Ράιλι. Γιατί αυτό συμβαίνει τώρα και όχι νωρίτερα; Γιατί οι καταγγελίες γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία του κινηματογράφου και των μίντια πληθαίνουν καταδεικνύοντας τους άρρενες επικεφαλής ως κυνικούς άρπαγες, σεξιστές, σαδιστές και εκφοβιστές; Επειδή η ανισότητα σε αυτούς τους τομείς δεν είναι μόνο οικονομική αλλά αφορά και τη συμπεριφορά των φύλων. Αλλά και επειδή η γυναικεία χειραφέτηση έχει προκαλέσει στην κοινότητα του Χόλιγουντ ένα είδος «επιφοίτησης» που ωθεί τις γυναίκες να διαχειριστούν τα τραύματά τους.

Οκτώ από τις γυναίκες που μίλησαν στους «New York Times» αποκάλυψαν πως ο παραγωγός συνήθιζε να κάνει τα επαγγελματικά ραντεβού τους στα ξενοδοχεία του Μπέβερλι Χιλς, του Λονδίνου και των Καννών. Ο Γουάινσταϊν τις καλούσε στη σουίτα του και ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο μοτίβο: άνοιγε την πόρτα γυμνός ή ζητούσε να του κάνουν μασάζ ή να τον βλέπουν να κάνει ντους.

Η ΑΣΛΕΪ ΤΖΑΝΤ. Ανάμεσα στις γυναίκες που μίλησαν επώνυμα είναι η Ασλεϊ Τζαντ. Περίπου είκοσι χρόνια πριν, ο Γουάινσταϊν την κάλεσε σε ένα επαγγελματικό πρωινό στο ξενοδοχείο του στο Μπέβερλι Χιλς. «Ηταν η εποχή που γύριζα το «Kiss the Girls» (1995). Μου έλεγε να τον συναντήσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ηταν αηδιαστικό. Με προέτρεπε λέγοντάς μου: «Βοήθησέ με να διαλέξω τι θα φορέσω». Συνέβαιναν τόσο πολλά ανάμεσα στα στάδια της πρώτης συνάντησης και της μετέπειτα διαπραγμάτευσής μας. Οταν επέμενα να λέω «όχι» σε όλες του τις προτάσεις, υπήρχε μια τεράστια ασυμμετρία εξουσίας και ελέγχου μέσα σε αυτό το δωμάτιο… To χειρότερο ήταν όταν μου είπε να τον κοιτάζω καθώς κάνει ντους. Σε εκείνο το σημείο του είπα: «Οταν θα κερδίσω Οσκαρ για μια από τις ταινίες σου». Και αυτός έλεγε: «Οχι, όταν θα είσαι υποψήφια». Και μετά έφυγα από εκεί. Και φυσικά δεν μου προσφέρθηκε ποτέ καμία ταινία από αυτό το στούντιο. Ποτέ».

«Καταλαβαίνω πως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκα σε συνεργάτες μου στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολύ πόνο και απολογούμαι ειλικρινά γι’ αυτό». Με αυτήν την ανακοίνωση αντέδρασε ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στο δημοσίευμα των «New York Times» για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών, όπως και οκτώ τουλάχιστον περιπτώσεις τις οποίες ο παραγωγός είχε εμποδίσει να φτάσουν στη δημοσιότητα και στο δικαστήριο με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. Οι αποκαλυπτικές φωνές πληθαίνουν. Το περιοδικό «New Yorker» συμπληρώνει το επικό ρεπορτάζ των «New York Times» για το αφεντικό της Miramax και της Weinstein Company. «Δεκαέξι πρώην και σημερινά στελέχη και βοηθοί στις εταιρείες του Γουάινσταϊν μου είπαν ότι είδαν ή γνώριζαν ανεπιθύμητες σεξουαλικές σχέσεις που αφορούσαν γεγονότα που σχετίζονταν με τις ταινίες του και στον χώρο εργασίας. Και οι δεκαέξι δήλωσαν ότι η συμπεριφορά ήταν γνωστή τόσο στη Miramax όσο και στην Weinstein Company», γράφει ο δημοσιογράφος Ρόναν Φάροου συμπληρώνοντας το άρθρο του στο «New Yorker» με τις εξομολογητικές ιστορίες των ηθοποιών Αζια Αρτζέντο, Μάιρα Σορβίνο, Εμα ντε Κον.