Δεκάδες υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στο Σάρλοτσβιλ, δύο μήνες μετά τα επεισόδια μεταξύ νεοναζί και αντιρατσιστών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε σε αυτήν την πόλη της Βιρτζίνια (ανατολικά).

Η τοπική αστυνομία έκανε γνωστό ότι 50 άνθρωποι διαδήλωσαν για περίπου 10 λεπτά «χωρίς να προκληθούν επεισόδια», στο πάρκο όπου βρίσκεται το αμφιλεγόμενο άγαλμα του πρώην στρατηγού της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι.

Οι αστυνομικοί κατόπιν ακολούθησαν το λεωφορείο με το οποίο αποχώρησαν οι διαδηλωτές «ώστε να βεβαιωθούν ότι η ομάδα θα έφευγε από την πόλη χωρίς να προκαλέσει προβλήματα», σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Σάρλοτσβιλ, που επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του εισαγγελέα και τις δημοτικές αρχές προκειμένου να καθορίσει «ποια νομικά μέτρα θα μπορούσε να λάβει έπειτα από αυτό το περιστατικό».

«Εξετάζονται όλες οι νομικές επιλογές»

Ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, ο Μάικ Σίγκνερ, ανέφερε επίσης στο Twitter ότι εξετάζονται από τις αρχές οι διαθέσιμες «νομικές επιλογές».

«Μια ακόμη ποταπή επίσκεψη των δειλών νεοναζί. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ! Γυρίστε στα σπίτια σας!» ήταν το μήνυμα του δημάρχου.

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, που οργάνωσε τη συγκέντρωση των ακροδεξιών με σύνθημα «Ενώστε τη Δεξιά» και κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές την 12η Αυγούστου, ήταν παρών το βράδυ του Σαββάτου.

Κατόπιν, ανάρτησε στο Twitter βίντεο διάρκειας 20 λεπτών στο οποίο διακρίνεται ο ίδιος να κρατάει αναμμένη δάδα, ενώ ηγείται του πλήθους.

Στο βίντεο ακούγονται οι ακροδεξιοί να φωνάζουν «Εσείς δεν θα μας αντικαταστήσετε», σύνθημα που τον Αύγουστο είχαν τροποποιήσει σε «Οι εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».