Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της CDU αποδέχθηκαν την Κυριακή να ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με τους βαυαρούς συμμάχους της του CSU, γνωστοποίησαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, στοχεύει στο να βάλει τέλος στη διένεξη που διαρκεί ήδη δύο χρόνια μεταξύ των αδελφών κομμάτων και να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό, μαζί με άλλα κόμματα, νέας κυβέρνησης συνασπισμού έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, πρέπει να εργαστούμε στις λεπτομέρειες για τελική συμφωνία» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Κομβικό σημείο του συμβιβασμού: η καγκελάριος και η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών αποδέχθηκαν για πρώτη φορά τη θέσπιση μορφής προσδιορισμού καθορισμένου ανώτατου ορίου στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται η χώρα. Εως σήμερα αντιτίθεντο σε αυτό.

Στο μέλλον, τα δύο κόμματα προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού αφίξεων των αιτούντων άσυλο σε 200.000 το χρόνο, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στο Βερολίνο.

Η μορφή «ήπιου» περιορισμού

Εντούτοις, η συμφωνία φαίνεται να περιέχει στόχο περιορισμού και όχι θέσπισης αυστηρού ανώτατου ορίου. Επομένως, τη μορφή «ήπιου» περιορισμού.

Επιπλέον, αυτός ο αριθμός δεν αφορά παρά μόνο στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις: στις ποσοστώσεις προσφύγων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση ή εκείνων που ήλθαν στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών όταν αποκτήσουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

Στην περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο για να το κάνει αυτό η καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας.

Το συμβιβαστικό σχέδιο αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο κι όχι στους οικονομικούς μετανάστες. Για την οικονομική μετανάστευση, το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση συστήματος που θα παραπέμπει στις ποσοστώσεις, όπως συμβαίνει στον Καναδά και την Αυστραλία, δηλαδή να καθορίζονται βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από