Το Ιράν έχει αφήσει να εννοηθεί προς τις μεγάλες δυνάμεις, με τις οποίες σύναψε τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος (JCPOA, Joint Comprehensive Plan of Action), ότι είναι ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Επιδιώκει, έτσι, να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο να μην επικυρώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη συμφωνία JCPOA, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τα όσα ανέφεραν Ιρανοί και αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, που όπως τονίζει προορίζεται για αμυντικούς σκοπούς, παρά την κριτική της Δύσης. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η στάση αυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει τους όρους της JCPOA.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Εντούτοις, οι πηγές τόνισαν πως, με δεδομένες τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, η Τεχεράνη προσέγγισε πρόσφατα τις δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) για πιθανές συζητήσεις για κάποιες «διαστάσεις» που υφίστανται για το πυραυλικό του πρόγραμμα.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, το Ιράν τόνισε στους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων ότι μπορεί να συζητήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα για να εξαλείψει τις ανησυχίες», σύμφωνα με ιρανική πηγή στο Reuters, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών και του αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον.

Ωστόσο, δύο αμερικανικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το Ιράν προσπαθεί να «κρατήσει τη συζήτηση ζωντανή» μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα και μέσα από τρίτα μέρη, όπως το Ομάν.

«Οι Αμερικάνοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις δυνατότητες των ιρανικών πυραύλων και ο Ζαρίφ απάντησε ότι το πρόγραμμα μπορεί να συζητηθεί», τόνισε μια ιρανική πηγή στο Ρόιτερς.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στους χειρισμούς της Ουάσιγκτον με την Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανακυκλώνει προσφορές που «παραμένουν στο τραπέζι αδρανείς για αρκετό καιρό».

«Ο Ζαρίφ γνωρίζει ότι αν ο Τραμπ προχωρήσει με την μη επικύρωση της συμφωνίας, το Ιράν θα έχει την υπεροχή και οι ΗΠΑ θα απομονωθούν από τις έξι δυνάμεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για πιθανά ανοίγματά σε συζητήσεις, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον πιθανές συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έγιναν στην συνάντηση της 20ης Σεπτεμβρίου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία. Οι υπόλοιπες πέντε δυνάμεις έχουν διαβεβαιώσει τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από