Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ Σάρατζ, απαίτησε εξηγήσεις από τον βρετανό πρεσβευτή Πίτερ Μίλετ, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη, για την προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον..

Ο Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη πως η Σύρτη της Λιβύης θα μπορούσε να μετατραπεί στο νέο Ντουμπάι, αν οι αρχές κατάφερναν να μαζέψουν τα πτώματα.

Οι Λίβυοι «έχουν λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη, με τη βοήθεια του δήμου (…) στο νέο Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρύνουν τα πτώματα και μετά θα πάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σάρατζ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Μίλετ εξήγησε ότι ο βρετανός υπουργός «αναφερόταν στους νεκρούς τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), που σκότωσαν εκατοντάδες Λίβυους».

Καταδικάζει και η «παράλληλη κυβέρνηση»

Η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης, με έδρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επίσης καταδίκασε τις δηλώσεις Τζόνσον, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες». Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου απαίτησε επίσημη συγγνώμη.

«Η επιτροπή απαιτεί διευκρινίσεις από τη βρετανίδα πρωθυπουργό και συγγνώμη στο λιβυκό λαό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι τοπικές λιβυκές δυνάμεις, με τη στήριξη αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ, πολέμησαν για περισσότερους από έξι μήνες πέρσι προκειμένου να εκδιώξουν από τη Σύρτη τους τζιχαντιστές.

Η παράκτια πόλη των περίπου 80.000 κατοίκων υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την πολεμική εκστρατεία και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της.