Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις από το επόμενο έτος για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους και είναι πιθανό να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των δανείων αυτών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, «οι τράπεζες αναμένεται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έπειτα από δύο έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος τους έπειτα από επτά έτη το αργότερο», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ. Επιπλέον, «οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων».

Η πρόταση της ΕΚΤ δημοσιεύθηκε για διαβούλευση και αποτελεί συμπλήρωμα του εγγράφου κατευθύνσεών της προς τις τράπεζες για τα ΜΕΔ. «Προτείνεται το σχέδιο συμπληρώματος να ισχύει για τα νέα ΜΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ΜΕΔ, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες με υψηλά επίπεδα ΜΕΔ να υποβάλουν το πρώτο εξάμηνο του έτους στρατηγικές για τα ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους μείωσης των ΜΕΔ. Πολλές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν υποβάλει αξιόπιστες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων μείωσης. Ωστόσο, για ορισμένες τράπεζες απαιτούνται ακόμη ορισμένες βελτιώσεις», αναφέρει η ΕΚΤ.

«Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη μείωση των ΜΕΔ, τον σχηματισμό προβλέψεων για τα αποθέματα ΜΕΔ, καθώς και τις εξελίξεις όσον αφορά τις στρατηγικές για τα ΜΕΔ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις σκέψεις της για περαιτέρω πολιτικές με σκοπό την αντιμετώπιση του υφιστάμενου αποθέματος των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μεταβατικών ρυθμίσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 η ΕΚΤ θα διοργανώσει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από