Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία, έπειτα από τις ταραχές στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλωνίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλος Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, το οποίο αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρέτησε την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κοιτάζει αλλού»

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Στις ταραχές στην Καταλωνία την Κυριακή τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι - 844 κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό - όταν οι ειδικές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας συγκρούστηκαν με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από