Επί εβδομάδες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπέμενε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα όποτε έκανε προεκλογικές εμφανίσεις στην ανατολική Γερμανία, απ’ όπου κατάγεται.

Και την Κυριακή ήταν οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία, προφανώς εξοργισμένοι για την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015, αυτοί που συνέβαλαν προκειμένου οι συντηρητικοί να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους μετά το 1949 και να μπει ακροδεξιό κόμμα στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά το 1945.

Κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (13%).

Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ανατολικογερμανών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6% – ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (33%) – ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε πάρει 38,5%.