«Ενας στόχος πρέπει να σε τρομάζει λίγο και να σε συναρπάζει πολύ» είχε γράψει ένας αμερικανός συγγραφέας και στην περίπτωση του Μάρκο Λιβάγια το φετινό ταξίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ –η οποία υποδέχεται αύριο (ΟΑΚΑ, 20.30, NS1) τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας –μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο συναρπαστικό και από την παρουσία του στην αστραφτερή Ιντερ!

Από την εφηβική ηλικία του, όταν η Χάιντουκ Σπλιτ τον κέρδισε από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο κροάτης φορ θεωρήθηκε ατόφιο ταλέντο. Μόλις, ωστόσο, προσγειώθηκε στο Μιλάνο, λες και μια κακιά μάγισσα φυλακίστηκε στη σκέψη του με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια, από το 2010 και εντεύθεν, να εμφανίζει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο βιογραφικό του οι περισσότερες αναφορές σχετίζονται με τον δανεισμό του σε άλλη ομάδα, ώσπου βρέθηκε η ΑΕΚ για να του προσφέρει μια ακόμη ευκαιρία αναγέννησης. Η Ενωση, μάλιστα, έχει ρήτρα που της επιτρέπει να τον αγοράσει από τη Λας Πάλμας όπου πέρυσι είχε μια γεμάτη χρονιά και υπήρξε συμπαίκτης με τον Σέρχιο Αραούχο.

Ο 24χρονος επιθετικός μπήκε στη ζωή της ΑΕΚ ως κλειστός χαρακτήρας, αλλά σταδιακά βρίσκει τον ρυθμό του και δείχνει να προσαρμόζεται ως μέλος του συνόλου που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Μανόλο Χιμένεθ. Οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες, τόσο στην κίνηση με και χωρίς την μπάλα, όσο και με πλάτη προς την αντίπαλη εστία, απασχολώντας τους αμυντικούς, στοιχεία που τον καθιστούν υπερχρήσιμο στη λειτουργία της ΑΕΚ. Αυτό που του λείπει ακόμη είναι η… πεμπτουσία του αθλήματος και όσοι τον συναναστρέφονται καθημερινά αντιλαμβάνονται ότι ένα γκολ, πόσω μάλλον σε ένα ντέρμπι, θα τον βοηθούσε να λυθεί ακόμη περισσότερο.