Στα ομαδικά σπορ και δη σε μια διοργάνωση μικρής διάρκειας, όπως το 40ό Ευρωμπάσκετ, μετρά το αποτέλεσμα, ωστόσο στην περίπτωση της Εθνικής Ανδρών, που πέρασε από σαράντα κύματα ώσπου να ταξιδέψει στο Ελσίνκι, η αισθητή βελτίωση συνιστά κέρδος παρά τις διαδοχικές ήττες, που τη βάζουν σε περιπέτειες ακόμη και για την πρόκριση στη φάση των 16. Η Εθνική έδωσε διαδοχικά ντέρμπι με τα «βαριά χαρτιά» του Α’ ομίλου και υπέστη ισάριθμες ήττες, καθώς μετά τη Γαλλία (87-95) έχασε (72-78) και από τη Σλοβενία και πλέον αντιμετωπίζει τους δύο τελευταίους αγώνες, με την οικοδέσποινα Φινλανδία αύριο (20.00) και με την Πολωνία μεθαύριο (17.00), ως πραγματικούς τελικούς για την εκπλήρωση του μίνιμουμ στόχου.

Ουσιαστικά, απέναντι στη Σλοβενία των Ντράγκιτς, Ντόντσιτς και Ράντολφ, η Εθνική εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένη, είχε μεγαλύτερη διάθεση και αποφασιστικότητα, στόχευσε στις αμυντικές αδυναμίες των Βίντμαρ και Ράντολφ και γενικότερα έδειξε πιο ομάδα, αλλά παρά τη σπουδαία βραδιά του Κώστα Σλούκα, που βγαίνει μπροστά ως ηγέτης, προδόθηκε από τη δική της αμυντική στρατηγική και έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια της.

Με ψηλό σχήμα

Στο τελευταίο δίλεπτο ο Κώστας Μίσσας δεν επιστράτευσε το λεγόμενο «small ball» (χαμηλό σχήμα), οι Σλοβένοι σημάδεψαν τις αδυναμίες στην «front line» και «έκλεψαν» τη νίκη στις λεπτομέρειες.

Με βάση το format της διοργάνωσης, η τέταρτη θέση οδηγεί σε διασταύρωση με τον πρώτο του Β’ ομίλου (λογικά Λιθουανία) και εν συνεχεία σε σύγκρουση (στις 8) με τον δεύτερο του Γ’ ομίλου (Ισπανία ή Κροατία), ενώ η τρίτη θέση σε χιαστί με τον δεύτερο του Β’ ομίλου και εν συνεχεία με την πρωτοπόρο του Γ’ ομίλου.

Σλοβενία: Ράντολφ 8, Ντράγκιτς 20 (7/14 δ., 0/2 τρ., 6/9 β., 4 ρ., 4 ασ.), Νίκολιτς, Πρέπελιτς 16 (3/6 τρ.), Μούριτς 6, Μπλάζιτς, Βίντμαρ 6 (9 ρ.), Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 22 (4/5 δ., 3/7 τρ., 5/6 β., 5 ρ., 3 ασ.).

Ελλάδα: Καλάθης 6, Μπουρούσης 9, Σλούκας 18 (3/6 δ., 2/5 τρ., 3 ρ., 6 ασ.), Παππάς 10, Παπαγιάννης 10, Πρίντεζης 10 (10 ρ.), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (6 ρ.), Μπόγρης, Αντετοκούνμπο.